Zelenskij nadmoćno pobijedio na ukrajinskim izborima

22.04.2019. 10:32:16

Ukraijnski komičar Volodimir Zelenskij je u nedjelju drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora nadmoćno pobijedio predsjednika Petra Porošenka, pokazala je izlazna anketa. Komičar Volodimir Zelenskij pobijedio je u drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora, otkrivaju izlazne ankete. Prema rezultatima ankete, ovaj 41-godišnjak pobijedio je dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka osvojivši čak 73 posto glasova. Zelenskij je u nedjelju kažnjen manjom novčanom kaznom jer je javno pokazao svoj glasačli listić, rekao je voditelj njegove kampanje. Pokazivanje glasačkog lista je u Ukrajini prekršaj, a pravilom se štiti anonimnost pri glasanju. “Svatko mora poštivati zakon”, rekao je voditelj kamponje Dmitrij Razumkov u priopćenju kojem je priložena i fotografija kandidata s policajcem koji piše kaznu. Visina kazne nije objavljena no procjenjuje se da nije veća od trideset dolara. Zelenskij, koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, i u prvom je krugu izbora ostvario uvjerljivu pobjedu. On je iskoristio protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milijune pratitelja. Rezultati izbora poklapaju se s ispitivanjem javnog mnijenja uoči izbora s obzirom da je istraživanje predvidjeli da će Zelenskij osvojiti 72 posto glasova.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.