ŽIDOV, OTAC I LJUTI NACIONALIST: Tko je čovjek kojem Putin želi smrt? Djed mu se borio u Crvenoj armiji, obitelj poginula u holokaustu

26.02.2022. 15:28:00

Subota je, bijesni bitka za Kijev, glavni grad Ukrajine. Na čelu te napaćene zemlje nalazi se Volodomir Zelenski, čovjek koji vjerojatno ni u najluđem snu nije očekivao da će se naći u situaciji u kojoj se nalazi danas. Komičar koji je postao predsjednik nakon što je postao zvijezda ukrajinske serije “Sluge naroda”, sada igra svoju ulogu života. Stvarni život često imitira umjetnost, a upravo se to dogodilo sadašnjem ukrajinskom predsjedniku. Naime, Zelenski u seriji igra 30-godišnjeg učitelja koji se jedno jutro probudi i sazna da je postao predsjednik s više od 60 posto osvojenih glasova nakon što jedan od njegovih učenika na internet stavio jedan od njegovih govora protiv korupcije koji postane viralan.

I ako je vjerovati riječima američkog State Departmenta, upravo on je glavna meta ruske agresije. I dok bi mnogi drugi čelnici na njegovom mjestu već pobjegli, Zelenski je ostao sa svojim narodom. Odbio je ponudu Joea Bidena da mu sredi evakuaciju poručivši da mu treba streljivo, a ne prijevoz.

Zelenski je već ranije ovog tjedna objavio kako ima informaciju da je glavna meta on, a njegova obitelj meta broj 2, poručivši da su se pojavile lažne vijesti da je napustio Kijev.

“Ne planiram bježati. Ostajem u glavnom gradu sa svojim ljudima”, poručio.

Čovjek koji je postao predsjednik Ukrajine u travnju 2019. godine, čak i prije invazije nije se pokazao loš predsjednik, piše NY Post.

Nije bio samo marioneta

Tada se pisalo kako je najveći dio njegove kampanje financirao jedan od najbogatijih — i najkorumpiranijih — ukrajinskih oligarha, Igor Kolomoisky te se smatralo se kako će Zelenski biti samo njegova marioneta. Umjesto toga, pretvorio se u križara protiv oligarha, baš kao što je evoluirao od izvornog govornika ruskog jezika odgajanog u proruskoj istočnoj Ukrajini u ukrajinskog nacionalista.

“On je zadržao jedinstvenu vladu i nije se složio ni s Rusijom ni Sjedinjenim Državama”, kaže Russ Bellant, dugogodišnji ukrajinski istraživač.

“Zna da je samo pijun usred veće igre moći između supersila i čini se da zna što radi. On zna što je zapravo u pitanju, ali zna što se dogodilo Viktoru Janukoviču”. 

Unatoč vezama s ukrajinskim oligarhom, nije opravdao očekivanja da će biti klaun – ili pokvareni frontmen ukrajinskih milijardera.

“Iako mnogi komentatori Zelenskog zbog nedostatka političkog iskustva i televizijskog iskustva nazivaju ukrajinskim Donaldom Trumpom, Zelenski je zapravo vješt politički akter”, napisala je Nina Jankovič, stručnjakinja za Ukrajinu u think tanku Wilson Centra u Washingtonu, DC. 2019. nakon posjeta zemlji.

Otac dvoje djece, sina Kirila i kćeri Aleksandre, u braku je s Olenom Zelenskom od 2003. godine.

Kao dijete je govorio ruski, ali je postao ukrajinski nacionalist. Židov, kojemu je obitelj umrla u holokaustu, u četvrtak je obraćajući se građanima Ruske Federacije podsjetio je da je njegov djed bio borac Crvene armije.
“Među nama ima raznih, ali ne trebamo biti neprijatelji”, rekao je, istaknuvši da on ne može bombardirati Doneck u kojemu je bio toliko puta ili Luhansk u kojemu žive roditelji njegovih prijatelja. “Nama ne treba rat, ni hladni, ni vrući, ni hibridni. Ali, ako na nas krene vojska, ako ugrozi živote nas i naše djece, mi ćemo se braniti. Ne napadati, nego braniti i vi ćete vidjeti naša lica, a ne naša leđa”, poručio je Zelenski.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: I.J./Foto: Zoya Shu

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.