Znanstvenici otkrili kako se može smanjiti glad na svijetu!

29.06.2013. 10:46:26

Problem prehrane rastućeg broja svjetske populacije bit će jedno od najvažnijih pitanja bliske budućnosti. Znanstvenici rade na mnogim mogućim rješenjima, a jedno od njih je i zajednički uzgoj riba i rajčica.

Mogu li u jednom zatvorenom krugu zajednički uzgajati ribe i rajčica? Da je to moguće pokazuje primjer eksperimentalne farma na Leibnitzovom institutu u Berlinu. Ovdje je razvijen postupak koji omogućava uzgoj hrane usred grada i to na ekološki način. Pritom znanstvenici koriste najpovoljnije uvjete za obje vrste koje se ovdje uzgajaju - rajčica i jednu vrstu grgeča. U oči upadaju bazeni u kojima se brčkaju ribe i stabljike rajčice koje sežu sve do stropa. Ovaj sustav zove se hidroponika, objašnjava biolog Hendrik Monsees za Deutsche Welle.

Štednja vode

"Korijenje rajčice se ne nalazi u zemlji. Dakle uzgajamo biljke bez zemlje", kaže Monsees. Pri tome, metoda uzgoja povrća bez zemlje nije nova. Na taj način se povrće već godinama uzgaja u staklenicima širom svijeta. Ni držanje riba u bazenima nije novost. Novo je međutim da se voda iz tih bazena koristi za navodnjavanje biljaka", kaže pronalazač ove metode, Werner Kloas. "Imamo dva odvojena sustava, ali voda u kojoj žive ribe daje se biljkama. To znači, kad biljke potroše vodu i hranjive sastojke u njoj, dobivaju nove zalihe iz ribljih bazena."

Ribe gnoje biljke

Tako ribe istodobno gnoje biljke rajčice. Znanstvenici se oslanjaju na to da je rezultat probave riba otpad bogat amonijakom. Za same ribe je to otrov. No, voda puna amonijaka je idealno gnojivo za biljke. Ta voda se prvo provlači kroz specijalni filtar u kojem se nalazi jedna vrsta bakterija. Bakterije razgrađuju amonijev nitrat u čisti nitrat. Tada se ova prerađena voda odvodi do sanduka u kojima stoje biljke rajčice. Biljke troše vodu, nitrat koriste za rast stabljike i ploda, a voda se isparava kroz lišće. Iznad listova se nalaze posebne površine na kojima se kondenzira čista voda. Ta voda se ponovo vodi u riblje bazene. Krug je zatvoren.

Uzgoj hrane i u urbanim prostorima

Prednost ove metode je i taj da se ovako hrana može uzgajati i usred urbanih prostora jer ne zauzima mnogo mjesta. Inače, u ovom stakleniku uspijevaju i krastavci. Njihov ukus je potpuno isti kao i ukus bilo kojih drugih krastavaca. U svakom slučaju, nema govora o tome da mirišu na ribu. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.