Znate li što zapravo uključuje konstrukcijska obnova na potresom stradaloj Banovini?

06.04.2021. 09:06:00

Obnova na Banovini bit će sve, samo ne jednostavna. Pokazuje to i novi odgovor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Narod.hr-a zatražili smo pojašnjenje pojma “konstrukcijska obnova”, koji se toliko spominje u kontekstu obnove na Banovini. “Prema Zakonu o obnovi, konstrukcijska obnova je izvođenje radova popravka i pojačanja potresom oštećene građevinske konstrukcije zgrade kojima se postiže mehanička otpornost i stabilnost zgrade na potresno djelovanje u skladu s Tehničkim propisom. Pojednostavljeno rečeno, konstrukcijska obnova obuhvaća popravak i ojačanje nosivih dijelova zgrade koji su bitni za stabilnost te zgrade. Dakle nisu obuhvaćeni pregradni zidovi, obnova fasade, zamjena zidnih i podnih obloga, ličenje i sl.”, odgovorili su nam iz Ministarstva. 

Nastavno na to pitanje u drugom pitanju zanimalo nas je kod gradnje zamjenske obiteljske kuće – hoće li kuće biti građene po principu “ključ u ruke” ili ako ne, što to znači, a ovo je odgovor Ministarstva: “Gradnja zamjenskih obiteljskih kuća detaljnije će se razraditi u Drugom programu mjera obnove koji je u fazi izrade tako da ćemo detaljnije informacije moći pružiti po donošenju tog programa.”

Narod.hr će nastojati slanjem novih upita razjasniti ostale nedoumice koje se pojavljuju kod građana po pitanju obnove, ne samo po pitanju objekata s crvenom naljepnicom, nego i onih sa žutom i zelenom naljepnicom. 

Ministarstvo je u međuvremenu izdalo i brošuru koja bi trebala pomoći građanima oko razumijevanja procedura, a koju možete pogledati ovdje: 


Također, tu je i prikaz Postupka:

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Ivana Josipović/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.