Zoran Pusić i Dragan Zelić ( GONG ) traže zabranu kandidiranja na izborima osuđenima za ratne zločine

12.02.2015. 14:11:32

GONG pred Saborom: Zabranite kandidiranje na izborima osuđenima za ratne zločine Dragan Zelić iz GONG-a upozorava da treba zabraniti kandidiranje osuđenima za najteža kaznena djela poput ratnih zločina, zloupotrebe položaja i ovlasti. Čelnici udruga okupljenih u inicijativi "Svi mi za Hrvatsku svih nas" najavili su danas na konferenciji za novinare pred Saborom podnošenje amandmana na SDP-ov prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva kojim će tražiti da se zabrana kandidiranja do isteka rehabilitacijskog roka odnosi samo na osuđene za najteža kaznena djela, od teškog ubojstva do genocida te za kaznena djela protiv službene dužnosti, odnosno za zlouporabu položaja i ovlasti. Ostali pravomoćno osuđeni ne bi se mogli kandidirati za zastupnika samo ako u trenutku raspisivanja izbora izdržavaju kaznu ili im tek predstoji izdržavanje. - Zakonodavac nije onemogućio da u Sabor bude izabran čovjek koji je pravomoćno osuđen za najteže ratne zločine, a kome je Ustavni sud ukinuo tu pravomoćnu presudu iz isključivo formalnih razloga ne dovodeći u pitanje dokaze na osnovu kojih je pravomoćna presuda donesena. Ovo nije samo rušenje ugleda Sabora, nego predstavlja opasnost za Hrvatsku, za onu Hrvatsku koja je pravna država i prije svega za Hrvatsku koja nastoji biti pristojna država za sve svoje građane. To da se u Saboru može dogoditi da čovjek koji je osuđen za najteže ratne zločine ili kriminal donosi zakoni koji će vladati u Hrvatskoj, možemo se samo sa zebnjom upitati kako će to djelovati na društvenu klimu u Hrvatskoj. To nije demokracija, nego najgora zloupotreba demokracije i zbog toga treba djelovati – ocijenio je Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava, te dodao kako govori o slučaju Branimira Glavaša. Dragan Zelić iz GONG-a upozorava da treba zabraniti kandidiranje osuđenima za najteža kaznena djela poput ratnih zločina, zloupotrebe položaja i ovlasti. - To znači da ne smijemo dopustiti da oni koji su ratni zločinci, koji su ubijali, pljačkali, da oni zloupotrebljavaju politiku i našu Republiku. To bi bilo sramota da se oni kandidiraju i tobože brane interese kada uđu u Sabor. Ne smije se dopustiti korumpirani političarima da opet dođu u poziciju moći i krasti javna dobra - naglašava Zelić koji sutrašnje glasovanje vidi kao test za sve političke stranke u kojem će pokazati koliko su privržene temeljnim vrijednostima i ustavnim vrednotama. Osvrnuo se i na HNS-ov amandman kojim zamjene za zastupnike koji odlaze na nespojivu dužnost bira stranka, te zaključio da glasovi birača moraju imati prednost pred strankama.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.