Zvon crkvenih zvona podsjetio je na najteži ratni dan u Osijeku

05.12.2014. 18:41:39

OSIJEK - Danas u 9 sati i pet minuta zvonila su crkvena zvona svih crkvi u Osijeku koja imaju zvona, a one crkve i vjerske zajednice koje nemaju su na drukčiji način odali počast 34 poginulih u Osijeku i okolici na današnji dan 1991. koji je bio najkrvaviji i najteži dan u Domovinskom ratu. U Osijeku i okolici je 5. prosinca 1991. poginulo četvero civila i 30 branitelja, među kojima i 16 pripadnika 106. brigade u šumi Rosinjača nadomak Osijeka. Program sjećanja na više od 1600 poginulih branitelja i civila u Osijeku nazvan je "Krug zajedništva, ljubavi i mira". Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata "Sveti Rok" Zlatko Bebek istaknuo je kako je današnjom zvonjavom svih crkvi, katoličke, pravoslavne, baptističke, evangeličke, protestantske i ostalih pokazano dostojanstvo i dužno poštovanje prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata. Rekao je da će od osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića zatražiti da crkvena zvona svakoga 5. prosinca zvone za poginule, te da to postane tradicija. Kod spomen-obilježja poginulima u šumu Rosinjača ispred Udruge "Sveti Rok" u Hebrangovoj ulici u Osijeku su prije zvona crkvenih zvona vijence položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, suborci, gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladim Šišljagić te ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić. Ministar je rekao kako je današnji dan prije 23 godine bio jedan od najtežih ratnih dana u obrani Grada Osijeka tijekom kojega su poginule 34 osobe. Posebno teške borbe s nadmoćnim neprijateljem vodile su se u šumi Rosinjača, gdje je svoje živote na Oltar domovine položilo 16 pripadnika 106. brigade. Sve žrtve Domovinskog rata su hrvatska svetinja uvijek i zauvijek, istaknuo je ministar Matić. U sklopu programa "Krug zajedništva, ljubavi i mira" tijekom dana održat će se maraton branitelja invalida Domovinskog rata, a služena je i misa zadušnica u kapelice Sveti Rok za sve poginule u Osijeku na današnji dan i tijekom Domovinskog rata. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.