Ukrajinci će i avionima F-16 moći napadati ciljeve na teritoriju Rusije

01.06.2024. 08:35:00

Nakon što su Amerikanci dozvolili Ukrajini da naoružanje koje je nabavila od SAD-a koristi za napade na ciljeve na teritoriju Rusije, što je do sada bilo zabranjeno, isto je učinila i Nizozemska vezano za borbene avione F-16 koje će isporučiti ukrajinskim zračnim snagama

Nizozemska se ne protivi tome da Ukrajina koristi prebačene borbene avione F-16 za udare na ciljeve na teritoriju Rusije, izvijestio je Radio Svoboda pozivajući se na nizozemsku ministricu vanjskih poslova Hanke Bruins Slot koja je istaknula da Ukrajina ima puno pravo koristiti borbene avione F-16 koje je donirala Nizozemska protiv ciljeva u Rusiji kako bi obranila svoj teritorij, prenosi ukrajinski portal Militarnyi.

'Ako imate pravo na samoobranu, nema ograničenja u korištenju oružja. Ovo je opće načelo', rekla je Hanke Bruins Slot. Također je napomenula da članak 51. Povelje UN-a dopušta Ukrajini takvo korištenje zapadnih borbenih aviona, koji kaže:

'Ova Povelja ni na koji način neće utjecati na neotuđivo pravo na pojedinačnu ili kolektivnu samoobranu u slučaju oružanog napada na članicu Organizacije, sve dok Vijeće sigurnosti ne poduzme mjere koje su potrebne za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.'

Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA

Hanke je također dodala da je njihova vlada zauzeta pregovorima sa Sjedinjenim Državama i Belgijom za dobivanje dopuštenja za korištenje cijele flote F-16 prebačenih lovaca protiv ciljeva na teritoriju Ruske Federacije. Ukrajina još uvijek nije dobila borbene avione F-16, no uskoro bi trebala. Kako je ranije objavljeno, Danska je također dala dopuštenje za korištenje prebačenih borbenih aviona protiv ciljeva na teritoriju Rusije u granicama samoobrane. S druge strane, Belgija se usprotivila i službeno zabranila takvo korištenje borbenih aviona koje će ona isporučiti Ukrajini.

'Sve što je predviđeno sporazumom, vojna oprema, vojni materijali, moraju koristiti oružane snage na teritoriju Ukrajine, mi smo potpisali takav sporazum', rekao je belgijski premijer Alexander De Croo, koji je istaknuo da će Ukrajina imati punu zračnu sposobnost od ove godine.

Izvor: tportal/Foto: KRIS CHRISTIAENS / ALAMY

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.