04. studenog 1991. - Bitka za Logorište

04.11.2022. 08:59:00

Ujutro 4. studenog 1991. u 8 sati i 40 minuta uz jaku topničku i minobacačku podršku počeo je proboj postrojbi Jugoslavenske narodne armije i rezervista iz vojske Logorište kod Karlovca.

Snage predvođenih domaćim četnicima doslovno su u dva dana protutnjale krajem između rijeke Mrežnice i Korane i iza sebe ostavile 14-ero masakriranih civila te brojne oštećene i uništene objekte.
 
Izlazak tenkova iz Logorišta bila je kulminacija događaja koji su počeli mnogo ranije tijekom ljeta i jeseni, kada je neprijatelj u vojarnu dovukao čak 400 novih vojnika i rezervista. Uz pripadnike Skradske i Kosijerske čete dolazili su i pripadnici JNA iz Srbije, a dovlačena je kiselina za akumulatore tenkova te vozači.

Do trenutka proboja u Logorištu se našlo 685 pripadnika JNA i domaćih četnika, au vojarni je bilo 67 tenkova, 10 oklopnih vozila, 100 kamiona i drugih vozila te velike količine topničkog, raketnog i streljačkog oružja i strelivo kao i skladište hrane 5. vojne oblasti.

Vojarnu je blokirala 110. brigada Zbora narodne garde i policija, a od pokušaja napada odustalo se zbog stalnih pregovora i primirja. Akcija izvlačenja naziva „Bura“ bila je pravo iznenađenje za hrvatsku postrojbu, a krenula je u četiri pravca: prema Svetoj Doroteji, prema Bariloviću, prema Dugoj Resi, te prema Banjskom Selu i Leskovcu.

Unatoč prvom nesnalaženju neprijateljski napadi zaustavljeni su na gotovo svim pravcima. Pred Velemerićem pripadnici 3. bojne 2.A brigade uništili su 2 tenka, a kod lovačke kuće kod Banjskog Sela kolonu tenkova zaustavili su maljutkaši 137. brigade. Prije toga pripadnici 110. brigade uništili su na pravcu svete Doroteje 2, au Belajskoj Vinici još 4 tenka. Zbog toga je neprijatelj odustao od daljnjeg napada prema Bariloviću i krenuo na izvlačenje pomoćnim pravcem Belajske Poljice-Ladvenjak-Selišće-Marušići.

Ujutro 6. studenog do 11 sati preko lansirnog mosta u Malićima na desnu obalu Korane izvučena su 33 tenka, 10 oklopnih vozila, 51 kamion s naoružanjem i streljivom te 10 drugih vozila. Osim stradalih civila u borbama i granatiranju poginulo je 6 pripadnika 110. brigade, te 17 iz 137. brigade, 3. bojne 2.A brigade i postrojbe Narodne zaštite, svi s područja Duge Rese.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.