09. srpnja 1991. Ćelije – prvo hrvatsko selo uništeno u Domovinskom ratu (VIDEO)

09.07.2024. 09:48:00

Na današnji dan 09. srpnja 1991. spaljene su i izbrisane sa lica zemlje Ćelije, hrvatsko selo u istočnoj Slavoniji. Bilo je to prvo selo u Hrvatskoj koje je bilo spaljeno i sravnjeno sa zemljom, a stanovništvo ubijeno i protjerano.

Nakon Ćelija, po istom obrascu u svega četiri mjeseca spaljena su i uništena brojna hrvatska sela i naselja od Vukovara do Prevlake s namjerom da se uništi i protjera hrvatsko stanovništvo da bi se ti hrvatski krajevi proglasili dijelom Velike Srbije.

Stotine tisuća Hrvata je našlo spas u slobodnim dijelovima Hrvatske koji su trpjeli svakodnevno granatiranje i ubijanje civila i nevinih građana.

Uvod u okupaciju i spaljivanje Ćelija

Jedina krivica stanovnika Ćelija, mahom naseljenih ljudi iz Hrvatskog Zagorja, bila je ta što su bili Hrvati i što su se našli na strateškom pravcu JNA na relaciji Osijek-Vukovar. Zbog svoje odanosti novoj hrvatskoj državi, kao i činjenice da su Ćelije bile okružene srpskim selima, već u svibnju 1991. nakon događaja u Borovu Selu, Hrvati Ćelije dolaze pod blokadu i pritiske. Osobiti je pritisak bio iz okolnih srpskih sela koloniziranim Srbima iz BiH, Korduna, Banovine i Like, a naročito iz sela Bobota i Silaš.

Malobrojni i gotovo goloruki Hrvati Ćelije pružaju herojski otpor do 7. srpnja kada počinje veliki napad na selo. Na današnji dan četničke postrojbe lokalnih Srba uz pomoć JNA ulaze u selo i spaljuju svaku kuću.

Nakon protjerivanja Hrvata Ćelije postaju mjesto masovne grobnice ubijenih Hrvata iz Dalja i okolnih mjesta.

20 godina nakon rata o Ćelijama snimljen je dokumentarni film “Gdje su Ćelije” o tome kako povratnici danas žive i kako mjesto izgleda, te kako teško podnose što svakodnevno susreću i one koji su te 1991. bili na suprotnoj strani, a zbog kojih su morali napustiti svoja ognjišta i domove.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN-arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.