104 NOVOOBOLJELIH, TROJE MRTVIH: “Trendovi se pogoršavaju, novooboljeli su imali puno kontakata”

23.07.2020. 17:10:00

Nacionalni stožer danas nema presicu, već je putem priopćenja objavio nove brojke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U protekla 24 sata zabilježena su 104 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1112. 132 osobe su na bolničkom liječenju, sa sedam pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1417 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 4634 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 104 u protekla 24 sata.

3394 osobe su se oporavile, a dosad je preminulo stotinu dvadeset i osam osoba.

Do sada su ukupno testirane 108.222 osobe, od toga 1417 u protekla 24 sata”.

Evo brojki koje su danas objavile županije
(na popisu su samo one županije koje su ili će DANAS objaviti nove podatke)

  • Požeško-slavonska – 2 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 66 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 59 osoba te je 7 osoba hospitalizirano. Danas su testirane 43 osobe te je ukupno testirano 2208 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

  • Virovitičko-podravska – 0 novih

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od covida-19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, uzeti su uzorci 32 osobe, čime je broj testiranih, na području VPŽ-a, od početka epidemije narastao na 1924. Od početka epidemije, na području Virovitičko-podravske županije, 25 osoba je zaraženo koronavirusom. Od toga, četrnaest ih je trenutno aktivno, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

  • Osječko-baranjska – 7

U Osječko-baranjskoj županiji u četvrtak je zabilježeno sedam novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

U osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 205 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus.

Svih sedam osoba evidentirano je na području koje pokriva osječka Ispostava Zavoda za javno zdravstvo.

Dodaju kako su u KBC-u hospitalizirane tri osobe manje nego jučer, pa se sada na bolničkom liječenju nalazi 36 osoba oboljelih od koronavirusa. Četvero od njih su na respiratoru.

U samoizolaciju je stavljen 31 novi kontakt, pa je u samoizolaciji na području županije 420 osoba.

  • Ličko-senjska – 0 novih

Petnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba s područja Ličko-senjske županije.

Ukupno je oboljelo 30 osoba, od čega su 3 aktivna slučaja,  26 osoba izliječeno te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 10 osoba uzimanjem uzoraka.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 29 osoba.

  • Istarska – 11 novih, 1 preminula

U Istri je utvrđeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u pulskoj Općoj bolnici preminula je 95-godišnjakinja koja je bila covid-19 pozitivna s više kroničnih bolesti, štićenica Doma za starije i nemoćne iz Umaga, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 164 uzoraka briseva na covid-19, od kojih je 11 pozitivnih. Kod tri osobe radi se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom, a četiri su uvezena slučaja dok je za četiri osobe u tijeku epidemiološka obrada. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je 95-godišnja žena covid-19 pozitivna s više kroničnih bolesti”, istaknuo je načelnik Županijskog stožera Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako su novi slučajevi zaraženih iz Umaga, Labina, Poreča i Rovinja.

Od jučer je izliječena jedna osoba, a trenutno se u Istri u mjerama samoizolacije nalaze 302 osobe, osam više od jučer.

U Istri je ukupno koronavirusom zaraženo 120 osoba, od toga njih 25 hospitalizirano je u pulskoj Općoj bolnici.

  • Brodsko-posavska – 5 novih

Pet je novozaraženih koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji, od kojih su četiri bile u svatovima izvan županije, a u Požeško-slavonskoj županiji dvoje je novozaraženih.

Na području Brodsko-posavske županije, od početka pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, bilo je 154 osoba zaraženih koronavirusom.

U toj županiji trenutno ima 55 aktivnih slučajeva, a među njima su tri osobe u slavonskobrodskoj bolnici.

Pod mjerama samoizolacije su 224 osobe.

Na području Požeško-slavonske županije u četvrtak su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Požeško-slavonska županija trenutno ima 34 aktivna slučaja zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji je trenutno 100 osoba.

  • Zadarska – 1 novi

Na zadarskom području jedna je novooboljela osoba od covida-19, a riječ je o mlađem muškarcu iz Zadra čija se kretanja i kontakti utvrđuju, izvijestio je u četvrtak Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 111 uzoraka, na covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirana su četiri pacijenata, a u samoizolaciji je 237 osoba.

Ukupno je u Zadarskoj županiji 55 aktivnih slučajeva, u Zadru 35, u Bibinjama 4, u Pagu, Sukošanu i Pakoštanima po troje zaraženih, na Viru i u Svetom Filipu i Jakovu po dvije osobe te na području Biograda, Benkovca i Starigrada jedna osoba.

  • Sisačko-moslavačka – 3 novih

U Sisačko- moslavačkoj županiji na današnji dan tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Osobe su s područja grada Kutine.

  • Vukovarsko-srijemska – 27 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata, zaključno do jutros u osam sati, 27 je novozaraženih koronavirusom, potvrdio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima devet je osoba iz Ivankova, po četiri iz Vinkovaca i Vrbanje, tri iz Starih Mikanovaca, dvije iz Vukovara te po jedna iz Đeletovaca, Cerne, Otoka, Tovarnika i Bobote.

U tom je razdoblju testirano 125 osoba, pa su dosad u županiji testirane 4554 osobe. U samoizolaciji je 675 osoba, a šest osoba hospitalizirano je u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici.

Od ukupnog broja pozitivnih deset je zdravstvenih radnika među kojima jedan liječnik. Iz sustava zdravstva u samoizolaciji je 49 radnika, među kojima je osam liječnika, navode iz Županijskog stožera.

  • Šibensko-kninska – 2 novih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe oboljele od zarazne bolesti covid-19.

Radi se o mlađoj muškoj osobi iz Bilica, kontaktu ranije oboljelog te o ženskoj osobi srednje životne dobi s dvojnim državljanstvom, Republike Hrvatske i Republike Srbije, koja boravi u Kninu.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 133 osobe: 112 osoba su kontakti oboljelih od covida-19, dok je 21 osoba ušla u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U protekla 24 sata uzorkovano je 70 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Na današnji dan u Šibensko-kninskoj županiji, od reaktivacije epidemije u lipnju, ukupno su  43 osobe oboljele od covid-19 infekcije, a trenutno je 21 aktivni slučaj oboljenja. Tri osobe se liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

  • Grad Zagreb – 10 novih

U Zagrebu je 10 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je ukupno 268 aktivnih slučajeva, u samoizolaciji je ukupno 528 osoba, a čak 39 osoba je potencijalno više izliječenih, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

“Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu detektirano je 10 bolesnika covid pozitivnih. Također, kroz covid ambulante domova zdravlja prošlo je 205 bolesnika gdje je samoizolacija određena za pet bolesnika, a 54 su upućena na testiranje. Također je uzeto 122 uzorka na ‘drive in’ mjestima”, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar istaknuo je da su jučer obavili 444 testiranja te da je 10 osoba covid pozitivno.

“Tako da sada imamo aktivnih slučajeva 268 u Gradu Zagrebu, u samoizolaciji 528 osoba i 39 čak potencijalno više izliječenih, vidite da se ova brojka svaki dan sve više i više smanjuje”, istaknuo je Šostar.

Naglasio je da su ukupno do danas testirali gotovo 25.500 osoba te da im aparat koji su jučer promovirali omogućuje da dnevno testiraju oko 600 osoba.

  • Zagrebačka – 3 novih, 1 preminula osoba

U Zagrebačkoj županiji tri su nova slučaja koronavirusa, jedna je osoba preminula, a šestero oboljelih je izliječeno, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Dva nova slučaja potvrđena su u Velikoj Gorici i jedan na području Svete Nedelje, dok je preminula osoba s područja Ivanić Grada.

Na području Zagrebačke županije u četvrtak je evidentiran 51 aktivan slučaj zaraze koronavirusom.

Do sada su u toj županiji evidentirane 234 osobe kojima je potvrđena bolest covid-19, izliječeno ih je 173, a deset ih je preminulo.

  • Splitsko-dalmatinska – 8 novih

Od ukupno 323 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak je osam pozitivnih na covid-19, iz Splita šest te iz Trilja i Dugopolja po jedna osoba, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Od osam novooboljelih osoba njih pet su kontakti prije oboljelih, a ostale tri osobe epidemiološki se obrađuju.
Na području Splitsko-dalmatinske županije 510 osoba je u samoizolaciji.
U splitskom KBC-u na liječenju je osam osoba, a jedna je na respiratoru, priopćio je Stožer.

  • Međimurska – 0 novih

U prethodnom 24-satnom razdoblju  od 11:00 sati 22. 7. 2020. do 11:00 sati 23. 7. 2020. uzeto je 11 uzoraka te su  svi obrađeni nalazi negativni. Međimurje je 30 dana bez novooboljelih osoba te je 7. dan korona free županija.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji testirano je ukupno 1913 osoba.

  • Karlovačka – 1 novi

U Ogulinu je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, mlađa žena koja je u samoizolaciji od prije kao kontakt oboljele osobe, a u Karlovačkoj županiji je od 27. lipnja do danas bilo dvostruko više oboljelih nego u ožujku, travnju i svibnju zajedno.

U Karlovačkoj županiji to je 91. oboljela osoba te 60. u drugom epidemiološkom razdoblju nakon što od 25. svibnja do 26. lipnja nije bilo ni jednog novooboljelog.

Od tih 60 pacijenata znatan je broj s blagim simptomima ili bez njih, a na bolničkom je liječenju u karlovačkoj Općoj bolnici pet pacijenata i svi su “stabilnog zdravstvenog stanja”, priopćeno je.

Inspektori Civilne zaštite jučer su u Karlovcu provodili inspekcijski nadzor vezan uz propisane protuepidemijske mjere. U poslovnici Hrvatske pošte, dva ugostiteljska objekta, dvije kladionice te u pekarnici i zlatarnici nije uočeno da se krše propisane mjere.

  • Dubrovačko-neretvanska- 1 novih

Djevojka iz Metkovića zarazila se koronavirusom u inozemstvu, izliječene su tri osobe, dvije iz Župe dubrovačke i jedna iz Dubrovnika, pa je ukupno 34 aktivna slučaja, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto troje zaraženih, a u samoizolaciji su 243 osobe.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 5546 uzorka.

  • Krapinsko-zagorska – 1 novi

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije jedna je osoba zaražena koronavirusom, a jedna je ozdravila, priopćio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite. Novozaražena osoba je s područja općine Radoboja, a ozdravila je osoba s područja Krapinskih Toplica.U županiji je 13 oboljelih, a pod mjerom samoizolacije je 57 osoba.

  • Primorsko-goranska –  0 novih

Na području Primorsko-goranske županije danas nema novozaraženih koronavirusom.

Trenutno je u županiji 35 pozitivnih, a 110 osoba je ozdravilo. Ukupno do sada evidentirano je 146 covid-19 slučajeva.

  • Koprivničko-križevačka – 0 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti covid-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svih 30 testiranih uzoraka sa sumnjom na koronavirus izuzetih iz opće populacije u posljednja 24 sata je negativno.

Na području županije trenutno je pet aktivnih slučajeva bolesti.

  • Bjelovarsko-bilogorska – 2 novih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđena su 2 nova slučaja oboljelih od koronavirusa čime dolazimo do brojke od trenutno 6 aktivnih slučajeva zaraze u našoj županiji, rečeno je na konferenciji za medije nakon održane današnje sjednice Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Jedna novozaražena osoba bliski je kontakt osobi kojoj je ranije potvrđen covid-19, dok se za drugu novozaraženu osobu kontakti još utvrđuju.

“Loše je to što nam se trend pogoršava. U utorak smo imali jednu novozaraženu osobu, jučer još jednu i danas dvije. Loše je i to što imamo puno kontakata od tih novooboljelih. Obrade ovih novooboljelih još su u tijeku i vjerujem da ćemo doći do sto kontakata od ovih novozaraženih osoba. A onda kada ima veliki broj kontakata ti kontakti su, naravno, potencijalno mogući da budu bolesni. Bit će dobro ako iz tih kontakata ne bude bolesnih, u što ja sumnjam”, naglasila je na konferenciji za medije dr. Vesna Grgić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ ua

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.