14. siječnja 1992. – Kako je New York Times tražio mir za Hrvatsku?

14.01.2023. 09:32:00

Dan nakon priznanja Vatikana i dan uoči priznanja Republike Hrvatske od država Europske unije 14. siječnja 1992, u uglednom New York Timesu izašao je „Apel za mir u Hrvatskoj”, piše Narod.hr.

U nastavku donosimo tekst apela:

„U posljednjih nekoliko tjedana Jugoslavenska je armija počela neobjavljeni rat protiv Hrvatske. Deseci sela sravnjeni su sa zemljom, mnogi povijesni spomenici uništeni, nekoliko gradova, među njima i sam glavni grad Zagreb, bombardirano je.

Takvo nasilje i uništavanje kakvo se događa u Hrvatskoj, Europa ne pamti od Drugoga svjetskoga rata. Masakrirani su nevini civili, uništene bolnice i crkve. Savjest nam nalaže da dignemo glas protiv besmislenog rata. Apeliramo na vlade Zapada i Istoka da zaustave jugoslavensku armiju u neobuzdanome uništenju.

Apeliramo na humanitarne organizacije da zaštite sve žrtve brutalnosti. Apeliramo na savjest muškaraca i žena da glasno prosvjeduju protiv nevolje Hrvata, koji su suočeni ne samo s opasnosti totalnog razaranja njihove zemlje nego i s uništenjem njih samih.“

Tekst apela u New York Timesu od listopada 1991. do siječnja 1992. potpisala su 104 nobelovca. Zatim do veljače 1992. sve skupa njih 127. Nikada u povijesti do tada toliki broj nobelovaca nije zajednički dalo podršku za jednu akciju. Taj podatak govori o sposobnosti tadašnje hrvatske diplomacije i snažnim aktivnostima hrvatske dijaspore koja je kasnije, nažalost, pomalo istisnuta iz hrvatske politike.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Hrvatska zastava

Izvorni autor: PDN/narod.hr/dr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.