17. ožujka 2007. umro nadbiskup Frane Franić – ‘Svima u Domovini poznato je Vaše bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje’

17.03.2022. 08:53:00

“Za svoju Crkvu ste bili uvijek spremni život dati. Svima je bilo poznato u Domovini i inozemstvu Vaše bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje jer ste svima bili primjer hrabrosti i spomenik kreposti.” (nadbiskup Barišić na ukopu)

Na današnji dan 2007. umro je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Frane Franić. Bio je vjerni pastir duša svoje pastve, odani domoljub u najtežim vremenima za svoj hrvatski narod i čovjek širokih kršćanskih uvjerenja okrenut prema ujedinjenju Kristove Crkve.

Msgr. Franić pisac je više knjiga i stotina teoloških članaka, a nakon Drugoga vatikanskog sabora osobito se zauzimao za ekumenizam i dijalog s onima koji nisu njegovih uvjerenja.

U razdoblju komunizma bio je u Splitu fizički napadan od komunista i mrzitelja kršćanske vjere, a zbog njegove odanosti Papi bila su sedam godina zatvorena splitska sjemeništa.

“Za svoju Crkvu ste bili uvijek spremni život dati. Svima je bilo poznato u Domovini i inozemstvu Vaše bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje jer ste svima bili primjer hrabrosti i spomenik kreposti. Koliko ste se samo radovali Hrvatskoj slobodi i našoj neovisnosti. Zato ste živjeli, trpjeli i molili. Zato ste i utkali potpuno sebe u XX. stoljeće života Crkve u Hrvata i našeg naroda koje će teško biti razumjeti bez Vašega imena, djela i osobe”, rekao je na tada na ukopu današnji nadbiskup Marin Barišić.

“Msgr. Frane Franić pripada onomu časnom naraštaju biskupa naše Crkve kojima nas je obdarila Providnost u teškom komunističkom razdoblju, u vremenu Drugoga vatikanskog sabora i u godinama neposredne postkoncilske obnove”, kazao je tada predsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.