"17. srpnja 1946.: Smrtna kazna Draži Mihailoviću - Sudbina četničkog vođe"

17.07.2023. 08:40:00

Na današnji dan 1946. Titove jugoslavenske komunističke vlasti izvršile su smrtnu kaznu nad četničkim vođom Dražom Mihailovićem. Smaknuće je izvršeno strijeljanjem, zajedno s još osam četnika, u Lisičjem Potoku nedaleko od bivše kraljevske palače Beli dvor u Beogradu.

Draža Mihailović bio je vođa četničkog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata. Njegova organizacija je vodila gerilski rat protiv njemačkih okupatora i komunističkih partizana. Međutim, nakon rata, komunističke vlasti su ga optužile za ratne zločine i veleizdaju te je osuđen na smrtnu kaznu.

Suđenje Mihailoviću i ostalim poznatim četnicima započelo je 10. lipnja 1946. u Beogradu, na Topčideru. Osuđen je na smrtnu kaznu, a izvršenje presude dogodilo se 17. srpnja iste godine. Njegovo tijelo pokopano je na nepoznatom mjestu, a do danas nije poznato gdje se nalazi njegov grob.

Važno je napomenuti da je suđenje Mihailoviću bilo kontroverzno, a mnogi Srbi su smatrali da je namješteno od strane komunističkih vlasti. Danas, u Srbiji, Mihailović je rehabilitiran, iako postoji podijeljeno mišljenje o njegovoj ulozi tijekom rata. S druge strane, kanonizacija hrvatskog mučenika kardinala Alojzija Stepinca izaziva mnogo veće protivljenje u srbijanskom političkom vrhu.

Iako je Mihailović bio kontroverzan lik, zanimljivo je spomenuti da je američki Truman posmrtno odlikovao Mihailovića redom Legije zasluga (Legion of Merit) zbog njegovog predsjednika u spašavanju nekoliko stotina američkih pilota tijekom Drugog svjetskog rata. Ova medalja je uručena Mihailovićevoj kćeri Gordani 2005. godine, za vrijeme administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Važno je također istaknuti da su četnički zločinci izvršili brojna pokolja na teritoriju NDH (Nezavisna Država Hrvatska) nad nedužnim civilima katoličke i muslimanske vjeroispovijedi. Ti zločini uključuju tisuće nevinih ljudi koji su bili žrtve nasilja od obale Drine do Jadranskog mora, uključujući i ubojstvo 37 katoličkih svećenika na najbrutalnije načine, praćeno mučenjem i zlostavljanjem.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.