21. studenog 1991. srušen Maslenički most

21.11.2023. 14:45:00

Na današnji dan, 21. studenog 1991. godine hrvatski vojnici srušili su Maslenički most i tako spriječili potpuno okruženje već ugroženog grada Zadra i cijele sjeverne Dalmacije.

Most je izgrađen 1960. godine. Značaj Masleničkog mosta S obzirom na okupaciju Knina i ostalih dijelova sjeverne Dalmacije i Like, Maslenički most je u ljeto i jesen 1991. godine bio jedina kopnena poveznica južne Hrvatske sa ostatkom zemlje. Namjera komunističkih snaga JNA potpomognutih srpskim milicijama bila je rascjepkati Hrvatsku na nekoliko dijelova i razbiti njenu kompaktnost i povezanost. To su već učinili kod Okučana, a pokušavali su to učiniti kod Podravske Slatine, doline Neretve s odsijecanjem krajnjeg juga, Masleničkog mosta i svakako stožerne i ključne točke veze sjeverne i primorske Hrvatske – grada Karlovca. S obzirom da je okupirani teritorij sjeverno od ždrila bio pod kontrolom Srba, a Ravni Kotari sa Novigradskim morem su pali nedavno u srpskoj ofenzivi, da bi obranili grad Zadar branitelji ruše Maslenički most. Tako su nastupili još teži dani za stanovnike Dalmacije i južne Hrvatske koja je bila pod stalnom prijetnjom i napadima srpskih i komunističkih snaga. Povratak Masleničkog Ždrila u hrvatske ruke Akcijom Maslenica početkom 1993. godine i briljantnom pobjedom Hrvatske vojske Masleničko Ždrilo je vraćeno pod slobodni hrvatski teritorij. Bio je to težak gubitak za Srbe, osobito jer su se sve najbolje snage prebacile u protuofenzivu, koju je Hrvatska vojska odbila kod sela Kašića i zadarskog zaleđa.

Zbog toga Srbi počinju shvaćati iznimno visok moral i obučenost hrvatske snage i počinju gubiti bitku za bitkom do konačnog poraza 1995. godine. Povratkom Ždrila u hrvatske ruke, gradi se pontonski most koji je bio pod stalnim paljbom Srba do konačnog oslobođenja cijelog zadarskog zaleđa u akciji Oluja 1995.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.