22. svibnja 1992. – dan kad je Hrvatska postala punopravni član Ujedinjenih naroda

22.05.2020. 09:22:00

Na današnji dan 22. svibnja 1992. naša domovina Hrvatska je kao međunarodno priznata i samostalna država primljena u članstvo Ujedinjenih naroda (UN). To se dogodilo u tijeku krvave agresije Srbije koja je pod okupacijom u tom trenutku držala trećinu teritorija naše zemlje.

Hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom bila je u New Yorku nazočna primanju Hrvatske u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda. Republika Hrvatska postala je 178. članica Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Tuđman održao je pred Općom skupštinom prigodni govor, u kojem je kao zanimljivost istaknuo da je ulaz u dvoranu skupštine izrađen od bračkog kamena i da se u parku iza palače Ujedinjenih naroda nalazi konjanička skulptura “Spomenik mira” hrvatskog kipara Antuna Augustinčića. Pri kraju govora predsjednik Tuđman s ponosom je istaknuo je on kao mlad čovjek osobno sudjelovao u ratu protiv fašizma, upravo iz razloga što je Srbija i dio domaćih izdajnika neprestano plasirao teze u međunarodnoj javnosti da je Hrvatska „fašistička država“. Nakon govora ispred zgrade UN-a podignuta je hrvatska zastava.

Integralni govor predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana prilikom primanja Hrvatske u UN možete pročitati ovdje.

Izvor: narod.hr/Foto: Getty Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.