25. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je združeni napad JNA i srpskih paravojnih snaga na Kijevo i Vrlički kraj

25.08.2021. 20:23:00

25. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je združeni napad JNA i srpskih paravojnih snaga na Kijevo i Vrlički kraj.
U borbama na vrličkom području poginuli su Ante Barać, Ivo Lelas, Ilija Perajica i Ivan Tomaš a u Kijevu je poginuo Frane Jurić Arambašić.
22.11.2017. godine Ratko Mladić proglašen je krivim i dobio doživotni zatvor , za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, ali ne i za zločine u Hrvatskoj.
Ratko Mladić poveo je 25. kolovoza 1991. napad na Kijevo, Vrliku i vrlički kraj. Nenaoružane civile i hrvatske redarstvenike s osobnim pješačkim naoružanjem Mladić je napadao tenkovima, topovima, minobacačima i avijacijom.
Na Vrliku je napad trajao više od 4 sata s preko 300 minobacačkih granata i bilo je nemoguće ući i izaći. Bio je pravi ratni pakao, Kijevo je tučeno tenkovskim granatama i VBR-om . Zatim je uslijedio napad iz zraka zabranjenim kasetnim bombama. Upućen je poziv general-majoru Špiri Nikoviću u Knin da se prestane suludo bombardiranje civila i objekata . Oko 17 sati, zbog velike koncentracije i nadmoćnosti neprijatelja, napuštaju se položaji u Vrlici .
Selo Otišić koje je do jučer bilo uporište srpskih paravojnih snaga, je očišćeno od strane hrvatskih snaga, bez žrtava. U kućama je pronađena veća količina naoružanja i vojne opreme, a pripadnici MUP-a su preporučili civilima koji su napustili selo, da se vrate kućama jer nema razloga za strah .
Kao odgovor na velikosrpsku agresiju istog dana oko 13,30 sati u Sinju su hrvatski branitelji napali vojarne JNA “ Kula“ i „Tadija Anušić“, a blokiran je i vojni poligon Kukuzovac. U napadu na iste poginuli su branitelji i hrvatski dragovoljci Ivan Kamber iz Rude (vojarna „Kula“) i Luka Erceg iz Otoka (vojarna „Tadija Anušić“).
Na spomen svim hrabrim dragovoljcima, a poginulim Herojima, slava i hvala !
Dražen Jurmanović
Može biti slika sljedećeg: stoji i na otvorenom

Izvor: Lustracija - fb/Foto: Facebook

Izvorni autor: Dražen Jurmanović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.