29. godišnjica utemeljenja Livanjske brigade HVO-a Petar Krešimir IV

23.09.2020. 21:27:00

Danas, 23. rujna 2020. godine, pripadnici Dobranjske – Samostalne satnije „Marijan Brnić“ Dobro i mještani Dobrog prigodno su, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, ispred škole u Dobrom i u Spomen sobi braniteljima obilježili su, 29.-u godišnjicu utemeljenja Livanjske brigade “Petar Krešimir IV“.

Ne želimo i ne smijemo dopustiti da padnu u zaborav, ne samo naši poginuli i ranjeni suborci i prijatelji nego i sami domovinski rat i stvaranje naše Livanjske brigade. Činjenica jeste da kako prolazi vrijeme tako sve više blijedi i u zaborav polagano pada to sjećanje i obilježavanje utemeljenja brigade kojoj smo pripadali i čiji smo svjedoci njezina stvaranja.

(Spomen ploča na osnovnoj školi u Dobrom kao podsjetnik na osnivanje livanjske brigade 23. rujna 1991. godine)

Ovom prigodom prisjetimo se svih naših poginulih,stradalih i umrlih suboraca i prijatelja pripadnika Livanjske brigade „Petar Krešimir IV“, poklonimo se iz poštovanja i pijeteta njihovoj žrtvi i molimo Boga da im podari vječni mir i spokoj duši njihovoj! Prijatelji još živite vi u nama, poručili su.

Livanjska brigada je tijekom rata branila 80 kilometara dugu bojišnicu, a upravo je ova brigada ostvarila prve pobjede HVO-a protiv JNA i Ratka Mladića u travnju 1992. godine.

Ovaj dan se u Livnu slavi kao Dan branitelja. Za sve poginule i umrle branitelje Livna danas je služena sveta misa u crkvi Svih svetih.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Izvorni autor: Ante B./Kamenjar.com

Autor: