29. kolovoza 1991. – početak bitke za Gospić

29.08.2022. 10:02:00

Na današnji dan 29. kolovoza 1991. pale su prve minobacačke granate na grad Gospić, važno strateško mjesto u Lici. Gospić je u vrijeme Jugoslavije imao stigmu ‘ustaškog grada’. Zbog toga je želja velikosrba za osvajanjem Gospića bila velika. Rujan i listopad 1991. donijeli su velike borbe i grad je bio gotovo pred padom. Osvajanjem vojarni JNA, hrabrošću Gospićana i hrvatskih mladića iz cijele Hrvatske grad je obranjen. Gospić je poslije Vukovara drugi najrazoreniji grad u Domovinskom ratu.

29. kolovoza 1991. počela je bitka za strateški važan grad Gospić na važnoj cestovnoj i željezničkoj prometnici koja je povezivala hrvatski jug i sjever. Na taj dan pale su na grad prve minobacačke granate, njih ukupno 43.

Osim toga, Gospić je za dio hrvatskih Srba predstavljao psihološki simbol ‘ustaškog grada’ i kao takav bio je cilj osvajanja, te zaokruženja ideje Velike Srbije u kojem bi Gospić bio „glavni grad srpske Like“.

Uvod u ratna događanja u Gospiću

Izvor: ARHIVA/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: ARHIVA: A.K./PDN/mb/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.