29. listopad 1991. Zapadna Slavonija – prve velike pobjede Hrvatske vojske

29.10.2022. 11:19:00

Na današnji dan 1991. počela je prva velika ofenzivna akcija Hrvatske vojske pod nazivom Orkan. Ona je donijela velike pobjede našoj vojsci i veliku nadu hrvatskog naroda u slobodu i pobjedu u nametnutom ratu.

Akcija je trajala mjesecima i tom prilikom je oslobođen veliki teritorij u zapadnoj Slavoniji koji će takav ostati do Bljeska 1995. 

Stanje prije bitke

Početkom listopada 1991. pobunjeni Srbi zapadne Slavonije uz svesrdnu pomoć Banjolučkog korpusa i dijela Bjelovarskog korpusa JNA uspjeli su zauzeti značajan dio planinske zapadne Slavonije, prije svega planine Papuka, Psunja i Ravne Goru te jugoistočni dio Bilogore. Također, pod svojim nadzorom imali su posavsko područje između Nove Gradiške i Novske. Njihova najveća uporišta bila su u Okučanima te jugoistočno područje Pakraca. 

Neposredno su bili ugroženi gradovi Nova Gradiška, Novska, Pakrac, Daruvar, Požega, Grubišno Polje, Orahovica, Slatina i Virovitica. Postojala je realna opasnost da u jednom snažnom prodoru zauzmu virovitičko-slatinsko područje, izbiju na mađarsku granicu i odsijeku slobodni dio Slavonije oko Osijeka i Vinkovaca. Time bi se ovi gradovi-heroji našli u poziciji Vukovara, a Srbi bi bili blizu ostvarenja svog cilja o granici do Virovitice.

JNA je imala planove daljnjeg prodora u Slavoniju, od Orahovice preko Našica.

Planirali su s leđa napasti Osijek, Đakovo i Vinkovce, čime bi se hrvatske postrojbe našle rascjepkane u nekoliko nepovezanih enklava. U razvoju takvog događaja za očekivati ​​je da bi bio brz pad preostalog slobodnog dijela Slavonije i nesagledivu humanitarnu katastrofu. 

Početak velikih pobjeda Hrvatske vojske

Na današnji dan 1991. počeo je napad na dva jaka četnička uporišta u blizini Novskog Baira i motela Trokut, koji su u velikim borbama osvojeni. Koji dan kasnije počela je velika ofenziva Hrvatske vojske u općini Virovitica i Grubišno Polje prilikom koje je oslobođen veliki dio Bilogore. U nastavku akcije, koja je potrajala do prvenstva, HV je postigla uspjeh za uspjehom i oslobodila velike dijelove Slavonije.

Operacija Orkan '91 bila je prva velika pobjeda Hrvatske vojske. Oslobođena je gotovo čitava zapadna Slavonija i uspješno neutralizirala 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk, od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela, a obranjen je i grad Pakrac koji je bio pred padom.

Spriječen je plan odsijecanja Slavonije, područja Virovitice, Slatine i Orahovice te Podravske magistrale i pruge prema Osijeku ostali su sasvim sigurni, a prometnicom Pakrac-Požega bilo je moguće prometovati, iako uz veliki oprez.

Bojišnica se stabilizirala i takva je ostala sve do operacije Bljesak.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.