3. maj isporučio prvi brod nakon tri godine i 427 dana blokade računa, Plenković poručio: Ovo je izvan svih realnih očekivanja

29.09.2020. 17:53:00

U riječkom brodogradilištu 3. maj održana je svečanost primopredaje broda 733-Algoma Interpid. Na svečanosti je sudjelovao i premijer Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ovo je prva isporuka broda nakon tri godine i 427 dana blokade računa

Premijer Plenković obratio se na početku riječima: 'Drage radnice i dragi radnici 3. maja, u ime Vlade RH od srca vam čestitam, ovo je vaš uspjeh!' Naglasio je da prijevod imena broda Interpid znači - neustrašiv. Neustrašivim trećemajcem nazvao je Edija Kučana, direktora Brodogradilišta, javlja HRT.

'Taj element srca, znanja, umijeća i upravljanja, ali i ključnog povjerenja koje smo nas dvojica uspostavili bio je presudan da Vlada RH donese odluku da podrži 3. maj u dovršetku brodova koji su bili ovdje na navozima. Ovo što je gospodin Kučan napravio u onakvim okolnostima je iznad svih realnih očekivanja, ali prije svega to je njegov rad te posvećenost 3. maju', rekao je Plenković.

Brod 733-Algoma Interpid je samoiskrcavajući brod za rasuti teret, za koji je ugovor potpisan s kanadskom tvrtkom Algoma Central Corporation. Brod je ugovoren za cijenu od 36 milijuna dolara. U listopadu 2018. gradnja je bila otkazana, ali početkom rujna prošle godine 3. maj je potpisao novi ugovor s kupcem o njegovu dovršetku. Nedugo nakon toga Vlada je riječkom brodogradilištu dala državno jamstvo za kredit za dovršetak toga broda, u iznosu od 26 milijuna eura.

Edi Kučan, direktor Brodogradilišta 3. maj iz Rijeke, kazao je prije svečane primopredaje da je ono što je dogovoreno i ostvareno. 'Vratit ćemo državno jamstvo. Danas vraćamo i kredit kojim smo gradili ovaj brod i dio kredita koji smo imali za pokretanje proizvodnje. Znam da su svi bili skeptični hoćemo li uspjeti izgraditi brod. Angažirali smo i stare kooperante koji su pokazali volju u potpunosti', kazao je Kučan.

Izvor: tportal.hr/Foto: Srdjan Vrancic/PIXSELL

Izvorni autor: N. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.