30. kolovoza 1991. - Napad na policijsku postaju na Plitvicama

30.08.2020. 11:04:00

Dana 30. kolovoza 1991. pripadnici milicije takozvane Krajine napali su policijsku postaju na Plitvicama.

Rat u Lici započeo još u ožujku, odnosno nakon prvog terorističkog zauzimanja Plitvica, poznatijeg pod nazivom „Krvavi Uskrs“, a rasplamsao se nakon 25. lipnja, dana kada je Hrvatska proglasila samostalnost.

Srbi su tada pokrenuli niz terorističkih akcija koje su rezultirale osvajanjem Ljubova krajem srpnja. U obližnji Lički Osik tenkovi JNA i „martićevci“ ulaze početkom kolovoza okupiravši i okolna sela, a osim hrvatskih branitelja sve veći broj nedužnih civila postaje metom srpske agresije.

No okupacijom Plitvica i okolnih sela počela je otvorena velikosrpska agresija na Liku. Postrojba hrvatske policije koja je branila Plitvice predala se JNA. Jugoslavenska armija dovela je u Liku tijekom kolovoza nove snage te su se zajedno s pobunjenicima i četnicima pristiglim iz Srbije usmjerili na glavni cilj: Gospić.

Grad su branile male snage domaćih ljudi, stotinjak zagrebačkih dragovoljaca porijeklom iz Like, borbena skupina Tomislava Merčepa, stotinjak policajaca s područja Rijeke, Senja i Kvarnera, borbena skupina HOS-a i drugi dragovoljci.

Stoga je Glavni stožer Zbora narodne garde iz Zagreba 4. rujna na ličko bojište poslao četvoricu  iskusnih pripadnika specijalne policije ATJ-a Lučko, predvođenih Mirkom Norcem koji preuzima zapovijedanje gospićkom 118. brigadom. Istog dana u pomoć Gospiću poslana je i specijalna postrojba, dvadesetak pripadnika Bojne „Zrinski“. Uslijedili su teški dani jer počela je borba za vojarne.

Gospić je bio napadan svim raspoloživim sredstvima. No malobrojne požrtvovne hrvatske snage uspjele su obraniti najveći lički grad.

https://youtu.be/6JfhURfbeCQ

 

Izvor: daniponosa.hrt.hr/Foto:HRT

Izvorni autor: Dani ponosa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.