31. obljetnica osnutka kutinske 56. samostalne bojne Hrvatske vojske

29.06.2022. 13:02:00

Jučer se obilježavala 31. obljetnica osnivanja legendarne kutinske 56. samostalne bojne Hrvatske vojske. Ova se postrojba koja je imala 1334 pripadnika, 41 je ranjen, a 12 ih je, nažalost, izgubilo živote u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije, piše domoljubni portal Za dom .

Prisega 56. samostalne bojne 1992. godine u Sportskom centru KutinaPrisega 56. samostalne bojne 1992. godine u Sportskom centru Kutina

Prisega 56. samostalne bojne 1992. godine u Sportskom centru Kutina

Prisega 56. samostalne bojne 1992. godine u Sportskom centru Kutina

56.samostalni bataljun ZNG Kutina (kasnije dobiva ime 56. samostalna bojna HV Kutina) osniva se 28. lipnja 1991. godine po zapovijedi tadašnjeg ministra obrane, Martina Špegelja, te počinje ustroj aktivne obrane protiv velikosrpske agresije u Moslavačkom kraju.

Pokojni zapovijednik 56. samostalne kutinske bojne, Zvonimir Gregurić – Rega, više puta je istaknuo kako je ta postrojba bila okosnica ustroja obrane u Moslavini i zapadnoj Slavoniji, jer su je u prvom postrojavanju, osim Kutine, činile i satnije Ivanić-Grada, Garešnice i Novske, a bila je i logistička potpora posebno ugroženom Pakracu.

Prisega 56. samostalne bojne 1992. godine u Sportskom centru Kutina
Zapovijed o mobilizaciji 56. samostalnog bataljuna

56. samostalna bojna HV Kutina, ostat će upamćena u povijesti Republike Hrvatske posebno po tome, što su zajedno uz snage MUP-a, sudjelovali u obrani i oslobađanju Bujavice. Selo Bujavica prvo je oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu. Oslobađanjem Bujavice do kojega je došlo 14. listopada 1991. godine zapovijedao je Zdenko Vugrinović, zapovjednik I. satnije 56. bojne, a ta je akcija bila izuzetno važna za podizanje morala hrvatskih branitelja i za jači ustroj obrane Moslavačkog kraja, te građani Kutine i okolnih mjesta svake godine dostojanstveno obilježavaju ovaj, za Kutinu, ali i cijelu Republiku Hrvatsku, važan datum, pod geslom “Nitko prije nas”.

Što se ratnog djelovanja 56. samostalne bojne tiče, njeni pripadnici svoj su najveći doprinos dali na bojištu zapadne Slavonije (Bujavica, Lovska, Korita, Kričke (Pakrac)…). Prije 8 godina, na dvadesetu obljetnicu osnivanja ove slavne kutinske postrojbe, postrojba je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog, osmog po redu odlikovanja u Republici Hrvatskoj, a koji se dodijeljuje hrvatskim i stranim državljanima za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru.

Pokret prema četničkom uporištu Bujavica

Pokret prema četničkom uporištu Bujavica

Pripadnici 56. bojne u Jagmi 1991. godine

Pripadnici 56. bojne u Jagmi 1991. godine

56. samostalna bojna Hrvatske vojske dobila je i pohvale od američke vojske za iskazanu hrabrost i junaštvo u bitkama na zapadnoslavonskom bojištu.

Vojnici oružanih snaga SAD-a prepoznali su herojstva pripadnika 56. samostalne bojne
Vojnici oružanih snaga SAD-a prepoznali su herojstva pripadnika 56. samostalne bojne

Kutinčani s ponosom govore o 56. samostalnoj bojni i njihovim pripadnicima, a posebna mjesta u srcima svih građana Kutine imaju oni pripadnici bojne koji su svoje živote položili na Oltar domovine. Poginuli pripadnici 56. samostalne bojne su:

Siniša Coha
Željko Crnković
Vladimir Fabijanec
Branko Gršić
Pavao Horvat
Željko Kosović
Ivan Križak
Dragan Odak
Krunoslav Rošin
Marijan Fišter
Mijo Marinović

Poginulim pripadnicima bojne ostat ćemo vječno zahvalni na žrtvi koju su podnijeli kako bi mi mogli živjeti u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Na preživjelim pripadnicima bojne ostaje, kao i na svim građanima Kutine, čuvati uspomene na 56. samostalnu bojnu – ponos Kutine, kako bi sjećanja na njihovu hrabru borbu zauvijek živjela među nama i kako se oni koji su bili spremni dati svoje živote za Hrvatsku ne bi osjećali zaboravljeni. To je uistinu najmanje što možemo učiniti iz zahvalnosti prema njima.

Donje Kričke 1991. godine

Donje Kričke 1991. godine

Korita 1991. godine

Korita 1991. godine

Oznake postrojbi unutar 56. samostalne bojne

Oznake postrojbi unutar 56. samostalne bojne i grb bojne

FOTOGALERIJA OBILJEŽAVANJA (fotografije sa obilježavanja, portalu PDN ustupio Damir Badanjak):

Izvor: za-dom.com/Foto:Damir Badanjak

Izvorni autor: Max Križanić/Za dom

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.