5. veljače 1994. Markale – četnički masakr na tržnici koji je zgrozio svijet

05.02.2021. 08:05:00

Srpska vojska je usred bijelog dana ispalila teške minobacačke projektile 120 mm na tržnicu što je uzrokovalo masakr čije su slike šokantno djelovale na cijeli svijet. Broj mrtvih bio je 68, dok su desetinama ljudi amputirani dijelovi tijela. Središtem Sarajeva krv je tekla u potocima.

Tijekom srpske opsade Sarajeva ubijeno je 14.011 ljudi, od čega 1.601 dijete. Svako deseto dijete, a to znači više od 150 djece, srpska vojska ubila je namjerno iz snajpera, što svjedoče rane od metka u glavi i predjelu srca.

Srpska vojska u Sarajevu, nije imala ni milosti, ni vojničke časti, ni ljudskosti. Kao niti u Vukovaru, Srebrenici, Škabrnji, Kosovu…gomilanje najgorih zločina na zločin. Ne, Sarajevo ima mnogo sličan problem kao i Vukovar: gotovo nitko nije procesuiran za te zločine osim zapovjednika Romanijskog korpusa u Haagu Stanislava Galića. A na sudovima u Bosni i Hercegovini – nitko. Zločinci i dalje žive među i sa svojim žrtvama.

Pokolji u Sarajevu  bili su dio velikosrpske opsade i pokušaja da se od BiH i Sarajeva napravi Velika Srbija. Nastala je genocidna tvorevina Republike Srpske, koja i danas prijeti odvajanjem od BiH i priključenjem Srbiji.

Brojne zločine u Sarajevu počinile su srpske snage koje su činile: JNA ,   Vojska Republike Srpske,  četnici ,  raznih dragovoljaca i drugih paravojnih informacija.  Svi oni su Sarajevo držali u okruženju 1425 dana, što je najduže u povijesti suvremenog ratovanja. Tijekom opsade ubijeno je 14.011 ljudi, od čega preko 1.601 dijete.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph, ij/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.