6. Pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu

11.04.2023. 18:22:00

Prema dostupnim podacima tijekom Domovinskog rata u obrani RH-a od srbo-četničke agresije u obrani Velebita poginula su 52 hrvatska branitelja, pripadnika Specijalnih jedinica policije i Hrvatske vojske, točnije Planinske satnije Velebit, satnije Ban Jelačić ili Zagorske satnije, Prve i Devete gardijske brigade, odnosno Trigrova i Vukova, zatim Gospićke brigade i brigade iz Starigrada Paklenice i bojne Termite.

 

Udruga SJP Grom PU Karlovačke i Hrvatsko planinarsko društvo Gora – Zagreb dana 03. lipnja 2023.g. organiziraju 6. Pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu.

Pohod će se održati na ruti Mali Alan – Dušice – Sveto Brdo.

 

 Ovim putem poziv organizatora prenosimo u cijelosti:

 

6. POHOD ZA HRVATSKE BRANITELJE POGINULE NA VELEBITU – 3.6.2023.

MALI ALAN – DUŠICE – SVETO BRDO

Organizatori: Udruga SJP Grom PU karlovačke i HPD Gora - Zagreb

 

„Dragi prijatelji,

 

Pozivamo Vas na tradicionalni 6. Pohod za hrvatske branitelje pognule na Velebitu koji će se održati 3. lipnja (subota) 2023. godine. Pohod će se održati na relaciji Mali Alan – Dušice – Sveto brdo. Povratak je istom stazom.

I ove godine, pohod će biti humanitarnog karaktera. Vašim donacijama za majicu „Velebit“ pomoći ćemo djeci oboljeloj od malignih bolesti, u suradnji s udrugom Jak kao Jakov iz Karlovca.

Prilaz autima: Majstorskom cestom do Malog Alana – skretanje za Dušice i Sveto brdo. Osobna vozila parkirati kod prvog okretišta. Terenska vozila i kombiji mogu nastaviti do završetka ceste (Lišćani bunar).

Prilaz autobusima: Majstorskom cestom do Malog Alana.

Oprema: planinarska obuća, odjeća prilagođena vremenskim uvjetima, štapovi za hodanje, osobni dokumenti, mobitel.

Hrana/piće: 2-3l vode, hrana iz ruksaka tijekom dana.

 

Program:

  8:30 - polasci prema Dušicama (s Malog Alana), uspon na Sveto brdo (po želji)

14:00 - pozdrav organizatora i sveta misa na Stanovima Jurjevića - Dušice

15:00 - polazak s Dušica prema autima, dalje za Sveti Rok

18:00 - organizirani grah kod hostela Sveti Rok i zabava uz tamburaški sastav „Velebit“

 

Satnica hoda:

Mali Alan - Dušice: 2,45h

Prvo okretište - Dušice: 1,45h

Lišćani bunar (kraj ceste) - Dušice: 1h

Dušice - Sveto brdo: 1,30h

 

Svaka grupa ili pojedinac, kreće put Dušica i Svetog brda po vlastitoj želi jer  ne hodamo svi jednakim tempom. Ako idete na vrh Svetog brda (nije obavezno), krenite ranije da stignete na Stanove Jurjevića prije početka svete mise. Za uspon NA Sveto brdo s Dušica i silazak (uz odmor na vrhu), potrebno je 2,5-3 sata, uz prosječnu hodačku kondiciju.

 

Majicu Velebit možete dobiti isključivo kod kombija SJP Grom prije uspona prema Dušicama ili po silasku kod hostela Sveti Rok.

 

Obavezne prijave (radi organizacije hrane) možete izvršiti najkasnije do 29.svibnja na:

PLANINARSKA DRUŠTVA, CIVILNE UDRUGE – jopa979@gmail.com (HPD Gora)

BRANITELJSKE UDRUGE, MUP, MORH – david.katic1111@gmail.com (SJP GROM)

Svi vodiči grupacija dužni su na navedene mailove prijaviti broj svojih članova i tijekom dana preuzeti bonove za grah.

 

Za sva tehnička pitanja i situacije na terenu, kontaktirati:

Josip Slaćanin (SJP Grom) - 098 941 9812

Miro Palajsa (SJP Grom)    - 091 583 3779

Josip Lukinić (HPD Gora)   - 091 404 6100“, naveli su organizatori, te naglasili da zadržavaju pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

 

U vezi organizacije 6. Pohoda za hrvatske branitelje poginule na Velebitu tijekom Domovinskog rata razgovarali smo sa jednim od organizatora  Josipom Lukinićem koji nam je tom prilikom rekao:

 

- Ovim pohodom odajemo počast svim hrvatskim braniteljima koji su branili naš Velebit, od Visočice do Tulovih greda, a posebno njima 52-ci  poginulih  hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu u obrani Velebita, pripadnika  Specijalnih  jedinica policije i  Hrvatske vojske, točnije Planinske satnije Velebit, satnije Ban Jelačić ili Zagorske satnije, Prve i Devete gardijske brigade, odnosno Trigrova i Vukova, zatim Gospićke brigade i brigade iz Starigrada Paklenice i bojne Termiti.

 

Uz navedeno, Josip je uputio Poziv svim zainteresiranim osobama da se pridruže na, sad već na  tradicionalnom pohodu  na Velebit  u spomen na poginule hrvatske branitelje sa posebnim zamolbom upućenom mladima.

 

Portal Dnevnih novosti pridružuje se pozivu organizatora i ovom prilikom pozivamo sve koji su u mogućnosti da se odazovu, a poglavito mladi, i kako bi zajedno odali počast hrvatskim herojima poginulima za Domovinu na Velebitu.

Neka bude ponosno, dostojanstveno i veličanstveno, kako oni zaslužuju!

 

 

VIDIMO SE NA VELEBITU!

 

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.