AEK odbio predati policiji snimke; hrvatski državljani prepušteni sami sebi? Napokon se oglasio MVEP

10.08.2023. 14:59:00

Nove informacije stigle su iz bliskih krugova oko situacije u Ateni. Večernji list  doznao je kako AEK odbija dati snimke policije, a novi stadion OPAP Arena prepun je nadzornih kamera. Riječ je o tome da se na snimkama vidi kako su se njihovi navijači tamo okupili i čekali Bad Blue Boyse, što ih svakako kompromitira. 

Niste dobili liječničku pomoć, a ni odvjetnika?

Sedam je navijača Dinama izbodeno i nalazi se u policijskoj stanici, a najmanje dvojica su probušeni signalnom raketom. Grčki mediji pisali su da su zbrinuti, ali  Večernji  donosi informaciju da im nije pružena nikakva medicinska pomoć nego su i dalje u policijskoj stanici. Policija ne želi evidentirati te ozljede jer će onda izaći na vidjelo tko se koristio noževima.

Također, doznaje se da sa strane BBB-a nitko nije koristio nož ni kakve oštre predmete. Hrvatsko veleposlanstvo navodno se ne javlja na pozive uhićenih, tri dana ih nitko nije posjetio u zatvoru.

Nadalje, imali su pirotehnička sredstva, signalne rakete, molotovljeve koktele i noževe. Ovdje se postavlja veliko pitanje zašto AEK ne želi surađivati ​​s policijom? Uporno sve svaljuju na Dinamo, a sasvim je jasno kako grčka policija ima veliki udio u ovoj nesreći. Isto tako, umjesto da pokušavaju smiriti tenzije, oni vrše pritisak na Uefu da se Dinamo izbaci iz Europe. 

Odvjetnici nemaju iako se pisalo o tome da im je dodijeljen po službenoj dužnosti, a izvodi ih se bez prevoditelja i bez odvjetnika na ročišta za istragu.

Priopćenje MVEP-a

U međuvremenu se priopćenje oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i to upravo nakon navedenih napisa da hrvatski državljani ne dobivaju adekvatnu pomoć matične države.

“U neredima navijačkih skupina u Ateni, u kojima je uhićeno 98 hrvatskih državljana, od kojih je 5 bilo hospitalizirano, trenutno se na bolničkom liječenju nalazi još jedan hrvatski državljanin. Od navedenih 98 osoba, 5 je naknadno uhićeno pri pokušaju izlaska iz Grčke.

Ukupno 97 uhijenih hrvatskih državljana (svi osim hospitaliziranih osoba) jučer je izvedeno na pregled, odnosno davanje iskaza, pred državnim odvjetnikom. Nakon davanja iskaza državnom odvjetniku i istražnom sucu, donijet će se prijedlog o održavanju ročišta za odlučivanje o istražnom zatvoru. Sukladno dobivenim informacijama, u subotu, a najkasnije u nedjelju predviđeno je održavanje navedenog ročišta. Uhićenima je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti i prevoditelj, a slobodni su angažirani i vlastite odvjetnike. Ročište za odlučivanje o istražnom zatvoru je tajno i nije dopuštena prisutnost Veleposlanstva RH u Ateni.

Veleposlanik RH u Ateni g. Sunko će posjetiti danas hrvatske državljane koji su u pritvoru. Veleposlanstvo RH u Ateni u stalnom je kontaktu s nadležnim grčkim tijelima te stoji na raspolaganju za svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svojih nadležnosti.”

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mh/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.