AKO DEZERTERI NISU DEZERTERI, NIJE ČUDNO ŠTO NI GENERALI NEĆE BITI GENERALI

23.03.2023. 10:40:00

Ovaj čovjek je često meta, prije svega raznih politikanata, zbog svog otvorenog, jasnog i britkog stava. Jedno vrijeme je kao „general“ bio i član  kontraverznog Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), ali je poput časnih generala Ivana Tolja, Andrije Hebranga, Željka Glasnovića, Rahima Ademija, Ivana Kapulara ili Željka Šiljega i drugih napustio ovo društvo, a oni su navodno izjavili da za njima i ne žale. (Šta će im takvi!?)

Napisao: Mladen Pavković

Oni koji su se dosad lažno predstavljali kao „doktori“, „akademici“ ,„generali“ ili  slično, to više to neće moći, jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja  priprema novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji je detaljno utvrdio akademske i stručne nazive.

Tako primjerice objavljuje jedan portal da se „Željko Sačić neće moći predstavljati  generalom“, što je dosad činio, jer je predložena kazna za ovakav prekršaj i do 2000 eura.

Željko Sačić je inače Junak hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, kao hrvatski policajac, prošao je niz ratišta, bio lijeva i desna ruka generalu Mladenu Markaču, a uz to i u MUP-u ima najviše zvanje.

Generala kao mušica

Nu, ovaj čovjek je često meta, prije svega raznih politikanata, zbog svog otvorenog, jasnog i britkog stava. Jedno vrijeme je kao „general“ bio i član  kontraverznog Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), ali je poput časnih generala Ivana Tolja, Andrije Hebranga, Željka Glasnovića, Rahima Ademija, Ivana Kapulara ili Željka Šiljega i drugih napustio ovo društvo, a oni su navodno izjavili da za njima i ne žale. (Šta će im takvi!?).

Inače, u Hrvatskoj ima generala kao „mušica“, mada svaka čast iznimkama, a poglavito onima koji su taj visoki čin dobili još u vrijeme velikosrpske agresije.

Još malo, pa ćemo po broju „generala“ stići i Titove tzv. „narodne heroje“, (s dva svjedoka!), kojih je samo iz Hrvatske bilo 291!

Osim Sačića, više se neće moći predstavljati kao generali ni Prkačin, ni Marko Lukić i njima slični.

A vojni se čin inače može dobiti na dva načina: sudjelovanjem u ratu ili pak završenom nekom vojnom školom, odnosno akademijom.

Ako ovaj zakon stupi na snagu, onda će se tek vidjeti tko se može i predstavlja generalom, a kome to do danas nije omogućeno, iako je već odavno i Sačić trebao dobiti ovaj visoki vojni čin, za razliku od pojedinih  „generala“ (poglavito u HGZ-u)  koji su čitav rat proveli „buljeći“ u zemljopisne karte!

Leksikon na skladištu

Neki su (logističari) čin generala “iskamčili“ tek pred smrt prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana, a Sačić, Marko Babić, Prkačin, Marko Miljanić, ratni zapovjednici obrane Vukovara, Predrag Matanović, relativno veliki broj zapovjednika ratnih brigada, ratni liječnici,  pilot Rudolf Perišin,  dr. Juraj Njavro, Andrija Andabak, Tomljenović – Gavran, M. Blažević-Ćado, novinari i tv snimatelji poput Glavaševića i Lederera, istaknuti policajci koji su bili prvi kad je trebalo (poput onih koji su poginuli u Borovu Selu) i sličnih -nikada!

Inače, o hrvatskim generalima i admiralima bit još riječi kad će izaći „Leksikon“ o tim ljudima, koji je navodno već tiskan (u nakladi MORH-a), ali  navodno u njemu nisu „obrađeni“ neki čuveni i poznati hrvatski generali, pa je zasad ta knjiga u „skladištu“, iz kojeg ipak jednom mora izaći, pa će tada biti – kom opanci kom obojci! T

Izvor: Tjedno.hr/Foto:privatna arhiva/ŽS

Izvorni autor: PDN/Tjedno.hr/Mladen Pavković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.