Američka vojska umirovljuje čuveni Black Hawk koji nabavlja Hrvatska. Zamijenit će ga ovim transformerom

07.12.2022. 18:30:00

Novi Valor ima nagibne rotore koji mu omogućuju brzi horizontalni let poput aviona

Američki helikopter Sikorsky UH-60 Black Hawk, koji je u službi američke vojske od 1979. godine, dobiva svoju zamjenu. Američka vojska se odlučila za Bell V-280, nadmašujući zajedničku konkurentsku ponudu Sikorskyja i Boeinga, piše britanski The Times.

Bell je dobio početni ugovor vrijedan 232 milijuna dolara za razvoj letjelice, odnosno helikoptera s nagibnim rotorom, sličan V-22 Ospreyu koji je već u službi. Sustav nagibnog rotora omogućuje helikopteru da uzlijeće i slijeće vertikalno kao i obični helikopteri, ali može letjeti brzinom koja je jednaka brzini zrakoplova s fiksnim krilima, kada se rotori postave u horizontalniji mod leta. Očekuje se da će prototip novog helikoptera biti dovršen do 2025. godine.

1 euro = 7,53450 kuna

Lukrativan ugovor za Bell

Američka vojska nazvala je novi helikopterski program “jurišnom letjelicom dugog dometa budućnosti”. Nakon što se uključe dodatni strani kupci, projekt bi mogao biti vrijedan više od 70 milijardi dolara za Bell, koji je u vlasništvu Textrona, sa sjedištem u Fort Worthu, u saveznoj državi Teksas.

Black Hawk helikopteri sudjelovali su u jednoj od najkatastrofalnijih protupobunjeničkih operacija američke vojske u Somaliji prije gotovo 30 godina. Devetnaest pripadnika američkih specijalnih postrojbi Rangers i Delta Force poginulo je kada su dva helikoptera oborena iznad Mogadišua u listopadu 1993. godine. Po tom incidentu napisana je knjiga Pad crnog jastreba, po kojoj je potom snimljen i istoimeni film.

Amerikanci su htjeli oteti zapovjednike somalijske milicije

Tijekom incidenta u Somaliji, dva helikoptera, krcata vojnicima specijalnih snaga, pogođena su raketama koje su ispalile snage milicije pod zapovjedništvom somalijskog ratnog zapovjednika Mohameda Farraha Aidida.

Operacija Gothic Serpent, čiji je cilj bio otimanje dvojice Aididovih starijih poručnika iz trokatnice u Mogadišu, bila je visokorizična misija koja je uključivala oko 160 američkih vojnika. Plan je bio da se vojnici užetom spuste s Black Hawka kako bi ušli u zgradu i uhvatili dvojicu zapovjednika milicije.

Misija nije prošla po planu. Helikopteri su oboreni, a mrtvi vojnici vučeni ulicama Mogadiša. U bitci koja je uslijedila, a koja je trajala dva dana, ubijeno je na stotine Somalijaca.

Jedan od najuspješnijih američkih helikoptera

Unatoč neuspjehu u Somaliji, dvomotorni UH-60 Black Hawk, koji je napravio Sikorsky, jedan je od najuspješnijih i najistaknutijih borbenih helikoptera američke vojske od 1970-ih. Black Hawk je dugo služio u Iraku i Afganistanu, a uz dvorotorski helikopter Chinook, prevozio je timove specijalnih snaga koje su ubile Osamu bin Ladena u Abbottabadu u Pakistanu u svibnju 2011. godine.

Black Hawk je kroz godine modifican nekoliko puta za niz američkih vojnih i službenih uloga, a prodan je i u nekoliko stranih zemalja. Specijalna varijanta Black Hawka, službeno nazvana White Hawk VH-60N, ima oznaku Marine One kada prevozi američkog predsjednika.

Helikoptere Black Hawk UH-60M nabavlja i Hrvatska vojska, a pojavile su se i špekulacije da bi nam mogli biti isporučeni dodatni primjerci u slučaju da se realizira neslužbena najava o slanju dotrajale eskadrile letjelica sovjetske proizvodnje Ukrajini.

Izvor: telegram.hr/Foto: Getty

Izvorni autor: TG

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.