Američki biskupi su postavili svoja očekivanja predsjedniku Bidenu

22.01.2021. 15:20:00

Predsjedavajući biskupske konferencije Gomez signalizira spremnost na suradnju čak i oko kontroverznih pitanja. Istodobno, neobično otvorena kritika Bidenova stava u raspravi o pobačaju uzrokuje unutarnja previranja među američkim biskupima. Kad je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost, američki biskupi formulirali su svoja očekivanja od nove vlade. U izjavi je nadbiskup Jose Gomez, predsjedavajući Biskupske konferencije, signalizirao spremnost na suradnju s novom vladom čak i oko kontroverznih pitanja. Istodobno je kritizirao Bidena neobično otvorenim tonovima zbog njegovog stava, na primjer u raspravi o pobačaju. Predsjednik želi poduzeti mjere "koje promiču moralno zlo i prijete ljudskom životu i dostojanstvu", rekao je nadbiskup Los Angelesa u opsežnoj izjavi koju je proširila Biskupska konferencija u Washingtonu. Uz Bidenov stav o pobačaju, dao je svoje stavove o kontracepciji, braku i rodnim pitanjima. Gomez je pobačaje opisao kao izravni napad na život. Nije to samo "privatna stvar", nastavio je predsjedavajući biskupske konferencije. Pobačaj bi također pokrenuo "zabrinjavajuća i temeljna pitanja bratstva, solidarnosti i uključivanja". "Ne možemo zanemariti činjenicu da su stope pobačaja znatno veće među siromašnima i manjinama i da se postupak redovito koristi za uklanjanje djece koja bi se rodila s invaliditetom."

"Naši prioriteti nikada nisu djelomični"

Umjesto da progura daljnju liberalizaciju pobačaja i kontracepcije, nada se da će Biden tražiti dijalog s Crkvom, rekao je Gomez, koji je također naglasio da će odnos biskupa i Bidena biti "jedinstven" jer je on prvi katolik u 60 godina Predsjednik u povijesti SAD-a. Gomez je također posebno pohvalio Bidenov poziv na ozdravljenje nacije. To je "hitno potrebno". Biskupi se nisu miješali u stranačku politiku, naglasio je predsjedavajući biskupske konferencije. Njihova je uloga u socijalnim pitanjima pružanje principa koji mogu voditi savjesti ", rekao je nadbiskup Los Angelesa." Surađujemo sa svakim predsjednikom i svakim kongresom. U nekim smo pitanjima više na strani demokrata, u drugim smo na strani republikanaca ", naglasio je u izjavi:" Naši prioriteti nikada nisu djelomični. Mi smo prije svega katolici koji samo pokušavamo vjerno slijediti Isusa Krista i unaprijediti Njegovu viziju ljudskog bratstva i zajedništva. ”

Unutarnja frka oko objašnjenja

Bilo je primjetno da je Gomezova izjava objavljena u srijedu malo prije Bidenove zakletve, a time i samo nekoliko sati kasnije nego što je prethodno najavilo tajništvo Biskupske konferencije. Prema izvješćima u američkim internetskim medijima, neposredno prije objave, među biskupima je došlo do nesuglasica oko teksta i kritičnih primjedbi Gomeza Bidenu. Primjerice, čikaški nadbiskup kardinal Blaise Cupich distancirao se putem Twittera od "oštre izjave" biskupske konferencije. Cupich je u nizu kratkih poruka napisao da su mnogi biskupi "iznenađeni" izjavom koja kritizira predsjednika Bidena i koja im je predstavljena samo nekoliko sati prije objave. Gomezova deklaracija također je izazvala iritaciju ravnatelja Centra za religiju i kulturu na katoličkom sveučilištu Fordham Davida Gibsona. Govorio je o "lošem signalu" biskupa. Podriva napore na "promicanju katoličkog socijalnog učenja i postavljanju Katoličke crkve kao pokretačke snage za opće dobro".

Washington, 21. siječnja 2021. (KAP / KNA)

Tko je nadbiskup José Horacio Gómez

José Horacio Gómez (rođen 26 prosinca 1951) je meksičko američki prelat Katoličke crkve . Postao je peti nadbiskup Los Angelesa 2011. Prije toga služio je kao pomoćni biskup Denvera od 2001. do 2004. i kao nadbiskup San Antonija od 2004. do 2010. godine. Počevši od 15. studenog 2016., Gomez je bio zamjenik predsjednika Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država. Njegov je mandat potpredsjednika završio izborom za predsjednika 12. studenoga 2019. Prva je osoba hispanskog porijekla koja je obnašala obje funkcije.

Rani život i obrazovanje

Gómez je rođen u Monterreyu u Meksiku , u obitelji Joséa H. Gómeza i Esperanze Velasco.  Jedno od petero djece, ima tri starije sestre i jednu mlađu sestru. Pohađao je Monterrey Institute of Technology prije nego što je stupio na Nacionalno sveučilište u Meksiku, gdje je 1975. stekao diplomu računovodstva i diplomu umjetnosti iz filozofije. [4] Dok je pohađao fakultet, pridružio se Opusu Dei , katolička organizacija koju je osnovao sveti Josemaría Escrivá koja uči ljude da traže svetost u svojim uobičajenim aktivnostima. Od 1975. do 1980. Gómez je studirao na Sveučilištu Navarre u Španjolskoj , stekavši prvostupnički stupanj i licencirani teolog.

Svećeništvo

15. kolovoza 1978. godine, Gómez je zaređen za svećenika iz Opusa Dei kardinal Franz König na svetištu Torreciudad u Španjolskoj. 1980. godine stekao je doktora svete teologije u glavnom kampusu Sveučilišta Navarre u Pamploni u Španjolskoj . Zatim je nastavio pastoralni rad sa studentima i srednjoškolcima u Španjolskoj i Meksiku. [5] Od 1987. do 1999. Gómez je boravio u crkvi Gospe od Milosti u San Antoniju u Teksasu, gdje je pomagao u pastoralnom radu župe. [4]U tom je razdoblju pomagao i u biskupiji Galveston-Houston u Katyju u Teksasu .Američki je državljanin postao 1995. 1991. Gómez je postao regionalni predstavnik Nacionalne udruge latinoameričkih svećenika. Njezin je predsjednik postao 1995., a izvršni je direktor bio od 1999. do 2001. 2003. godine donosio je godišnju nagradu Nacionalnog udruženja latinoameričkih svećenika "El Buen Pastor" . Od 1997. do 1998. bio je član velikog odbora u Upravnom odboru Nacionalnog katoličkog vijeća hispanskog ministarstva, a za njegovog blagajnika izabran je 1999. Od 1998. do 2000. bio je u upravnom odboru za Encuentro 2000, nacionalnu proslavu jubilarne 2000. godine. Zajedno s kardinalom Norbertom Riverom Carrerom , odigrao je ključnu ulogu u uspostavi hispanskog sjemeništa Gospe od Guadalupe godine.Mexico City , koji je otvoren u kolovozu 2000. Predvodio je i uspostavljanje Centra San Juan Diego za obitelj i pastoral, skrb za laičke vođe i bazu za pružanje usluga dobrodošlice imigrantima u Denveru u Koloradu.  1999. godine postao je vikar Opusa Dei za Teksas.

Biskupska karijera i orijentacija

Biskupsku je posvetu primio je 26. ožujka od nadbiskupa Charlesa J. Chaputa. Za svoje biskupsko geslo odabrao je „ Adeamus cum fiducia ad thronum gratiae “, što znači „Pristupimo pouzdano prijestolju milosti“ ( Hebrejima 4,16 ). Gomez je rekao da bi bilo pogrešno da promatrači zaključe da je konzervativac jer je bio svećenik Opusa Dei. 18. rujna 2012. papa Benedikt XVI. Imenovao je nadbiskupa Gómeza jednim od sinodskih otaca za 13. redovni opći sabor Biskupske sinode o novoj evangelizaciji u listopadu 2012. 24. studenoga 2012. imenovan je članom Papinskog vijeća za socijalne komunikacije . " Pod Gómezovim nadzorom i uz njegov blagoslov, Zaklada kraljice anđela , javno udruženje vjernika prema kanonskom zakonu koje je osnovao Mark Anchor Albert, od 2011. godine oživjelo je ustaljeni običaj sponzoriranja marijanske povorke i zavjetne mise u spomen na osnivanja grada Los Angelesa 4. rujna 1781. Od 2012. Gómez je glavni slavljenik ove godišnje mise u čast Nuestre Señore de los Ángeles (Gospe od Anđela), zaštitnice i imenjakinje grada i okruga Los Angelesa. U petak, 14. studenoga 2014., tijekom jesenskog sastanka Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država, nadbiskup Gomez izabran je da bude jedan od delegata Svjetske biskupske sinode o obitelji 2015. 15. studenog 2016. izabran je za potpredsjednika USCCB-a , a 12. studenog 2019. izabran je za predsjednika USCCB-a. On je prvi latinoamerički biskup koji je ikad zauzeo to mjesto.

Pogledi i teologija nadbiskupa Josea Gomeza

Imigracija

Nadbiskup je dugo bio otvoreni branitelj imigranata, uključujući i dokumente bez dokumenata. 2013. Objavio je „ Immigration and the Next America“ , povezujući prava useljenika s najvišim načelima američke tradicije.

Abortus

Tijekom boravka u San Antoniju, nadbiskup je u prošlosti izjavio da pobačaj "nije" katoličko "pitanje. Riječ je o temeljnim ljudskim pravima" i da je obrana života "važan dio katoličke vjere". Žalio je zbog političara koji javno pozivaju na labavije zakone o pobačaju, sugerirajući da političari, uključujući i katolike, biraju "vrlo javne platforme da bi o tome davali zavaravajuće izjave". Gómez je također javno kritizirao tadašnjeg senatora Joea Bidena (koji je i sam katolik) zbog njegovih prošlih komentara o pobačaju.

Eutanazija

Sredinom 2015. nadbiskup je poslao pismo „ Odboru za zdravstvo državne skupštine“ da izrazi svoje prigovore na glasanje o zakonu koji će odraslima s neizlječivom bolešću omogućiti da lijek potraže od liječnika kako bi okončali svoj život. U pismu je Gómez pozvao članove da odbiju zakone koji "imaju opasne implikacije za našu državu, posebno siromašne i najugroženije". Dodao je da "pomaganje nekome da umre - čak i ako je ta osoba očajna i zatraži pomoć - i dalje ubija". Gómez je također rekao da je legalizacija eutanazije "početak tiranije" u kojoj "prelazimo granicu - od toga da budemo društvo koje brine o starijima i bolesnima do društva koje ubija one čije patnje više ne možemo tolerirati" . Gómez se osvrnuo na činjenicu da je eutanazija moralni neuspjeh koji također dovodi do nejasnoća u načinu na koji se takve politike mogu provoditi, vjerujući da će to također pogoršati nejednakosti u zdravstvenom sustavu.

Rasizam

Godine 2020. nadbiskup Gómez izdao je izjavu u ime „ Biskupske konferencije Sjedinjenih Država“ u kojoj je osudio ubojstvo Georgea Floyda u Minneapolisu kao "besmisleno i brutalno". Rekao je da su prosvjedi protiv njegove smrti odražavali "opravdanu frustraciju i bijes milijuna", iskoristivši priliku da osudi "poniženje, uvredu i nejednaku priliku" zasnovanu na rasi. Nadbiskup je pozvao na veću toleranciju i osiguravanje uklanjanja rasizma iz svih aspekata zajednice radi poticanja veće harmonije.

Zakjučak

Vrlo teško je prognozirati što će se događati u SAD. Američko društvo je pomalo postalo bolesno u moralnom smislu riječi. Amerika je bila do sada primjer demokracije ostatku svijeta. To je poljuljano ovim zadnjim izborima sa sumnjama o krađi glasova. Amerikanci su podijeljeni, potrebno im je jedinstvo i ozdravljenje bolesnih, moralno liberalnih nametutih stavova. Joe Biden je dugo vremena bio u američkoj administraciji i vjerojatno vrlo dobro poznaje stanje u Americi. Hoće li on krenuti objedinjavati ono što je „ rasuto“ u Americi? Hoće li biti kao predsjednik osoba kojemu je stalo stvoriti balans između liberalnih demokrata i konzervativaca, veliko je pitanje? Još je veće pitanje hoće li shvatiti i dobro reagirati na ono što mu poručuje nadbiskup Jose Gomez u ime svih biskupa SAD? Ako je mudar, onda bi mogao preko poruke američkih biskupa shvatiti da Amerika ne pripada samo liberalnim demokratima, nego i onim stavovima koje zastupaju republikanski i Katolička crkva. Pretpostavimo da je u tim godinama, sa velikim životnim iskustvom mudar. To će dakako pokazati vrijeme. Vrijeme i događaji u Americi će pokazati u stvarnosti da li je predsjednik Joe Biden samo katolik na papiru, deklaratorni katolik, ili u njemu ima želje da odstupi u ime cjelokupnog pučanstva u Americi od ultra liberalnih moralnih stavova koje je dugo zastupao dok je bio samo dio američke administracije. Ili će biti samo „lutka, marioneta“, preko koje će drugi vladati i stvarati novi svjetski poredak bez Boga i ne osvrćući se na poruke Katoličke crkve u Americi.

 

Marko Štrok

Izvorni autor: Marko Štrok/PDN/Foto:google

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.