Američki nosač aviona USS Harry S. Truman dolazi u Split

10.02.2022. 17:50:00

"Posjet Splitu bit će još jedna jedinstva prilika da naši mornari budu nagrađeni izlaskom, a u isto vrijeme će dokazati našu posvećenost američkim partnerima i saveznicima u Jadranu"

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman početkom mjeseca nalazio se na čelu borbene grupe na vojnoj vježbi u Jadranskom moru.

Borbena grupa, koja je pod operativnom kontrolom NATO-a, nalazila se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vježbi, obuke za protivpodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa. Vježba je trajala do 4. veljače.

Sutra će se pak ovaj nosač aviona i norveška fregata Fridtjof Nansen usidriti pred Splitom, izvijestili su iz američkog veleposlanstva.

Iz ambasade navode da se radi o "rutinskom posjetu" kakvu jačaju obrambena partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera širom svijeta, te omogućavaju mornarima da iskuse druge kulture i predahnu od zahtjevnog posla.

"Ovo je uzbudljiva prilika za posade Harrya Trumana i Fridtjof Nansena da upoznaju hrvatske ljude te upoznaju hrvatsku povijest i krajaobraz", rekao je viceadmiral Curt Renshaw, zapovjednik skupine 8, čiji je glavni brod upravo Harry Truman.

"Nedavno smo sudjelovali u vojnoj vježbi Neptune Strike 22 s Hrvatskom, našom saveznicom iz NATO-a i veselimo se što ćemo provesti neko vrijeme na obali s našim domaćinima", dodao je.

”Posjet Splitu bit će prilika našim mornarima da iskuse što Hrvatska ima za ponuditi te će ojačati odnose s hrvatskim građanima. Uz to, naši mornari će imati priliku sudjelovati u događaju organiziranom u splitskom domu Maestral za nezbrinutu djecu, ali i posjetiti razne prirodne ljepote tijekom organiziranih tura", stoji u priopćenju iz američke ambasade.

"Posjet Splitu bit će još jedna jedinstva prilika da naši mornari budu nagrađeni izlaskom, a u isto vrijeme će dokazati našu posvećenost američkim partnerima i saveznicima u Jadranu", rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjednik američkog nosača aviona.

Izvor: dalmacijadanas.hr/Foto: fah

Izvorni autor: d,d.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.