Američko veleposlanstvo kritizira podizanje spomenika optuženiku za ratne zločine u BiH

09.08.2024. 16:05:00

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini ocijenilo je podizanje spomenika generalu Mehmedu Alagiću, optuženiku za ratne zločine, kao uvredu za žrtve i njihove obitelji. U izjavi za Radio televiziju HercegBosne iz Mostara, iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu istaknuli su da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje od toga da se počast osobi optuženoj za ratne zločine odaje podizanjem spomenika na planini Vlašić.

Spomenik bošnjačkom generalu Mehmedu Alagiću otkriven je u nedjelju na planini Vlašić uz prisustvo hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. Alagić je bio zapovjednik 3. korpusa Armije BiH tijekom 1993. godine i suočen je s optužbama za ratne zločine nad Hrvatima u središnjoj Bosni. Haaški tribunal ga je optužio zajedno s visokim časnicima Armije BiH, Enverom Hadžihasanovićem i Amirom Kuburom, koji su pravomoćno osuđeni na tri i pol odnosno dvije godine zatvora. Alagić nije presudu dočekao 2003. godine zbog srčanog udara.

Optužbe protiv Alagića odnose se na jedan od najtežih masakara nad Hrvatima u središnjoj Bosni, koji se dogodio 8. lipnja 1993. u mjestu Bikošima kod Travnika. Tada su snage 7. muslimanske brdske brigade, 306. brdske brigade i mudžahedini ubili tridesetak civila Hrvata i vojnika HVO-a koji su se prethodno predali. Četvorica su ranjena, a jedan od njih je kasnije svjedočio o preživljenom strijeljanju.

Iz američkog veleposlanstva pozvali su sve vlasti u BiH da promiču međusobno poštovanje i stvore okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati dobrodošlo. Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) također je apelirala na sve u Bosni i Hercegovini da izbjegavaju postupke i retoriku koja podriva međunacionalno povjerenje i pomirenje.

Izvor: Narod.hr

Izvor: Narod.hr/Foto:rtv-hb.com

Izvorni autor: PDN/Narod.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.