AMERIČKO VELEPOSLANSTVO UPUTILO UPOZORENJE DODIKU: ‘Svaki pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH imat će teške posljedice’

27.10.2022. 11:48:00

Nakon neprekidnih prijetnji čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da će se Republika Srpska odcijepiti od države čiji je sastavni dio, iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu upućeno mu je ozbiljno upozorenje. Poručeno mu je kako će “svaki pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH imati ‘teške posljedice'”.

“Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice”, piše u objavi na Twitteru američkog veleposlanstva.

SAD su čvrsto opredijeljene podržati BiH kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Iz veleposlanstva podsjećaju kako ni Daytonski sporazum niti ustav BiH njenim entitetima ne daje pravo na odcjepljenje.

Iz veleposlanstva su reagirali nakon što je Dodik, na velikom skupu svojih pristalica održanom u utorak u Banjoj Luci, ponovo prijetio odcjepljenjem RS ukoliko se tom entitetu ne vrate sve ovlasti koje su u proteklim godinama prenesene na razinu države.

Dodik je najavio kako će RS od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) preuzeti organiziranje svih budućih izbora. Rekao je da je to tijelo postupalo nezakonito kada je odredilo kontrolno prebrojavanje svih glasova za predsjednika entiteta.

Uz sve navedeno nezadovoljan je činjenicom da njegova pobjeda nad protukandidatkinjom Jelenom Trivić još nije potvrđena. Ustvrdio je kako je ona nedvojbena.

Iz američkog veleposlanstva odgovoreno mu je porukom kako ovlaštena tijela imaju zakonske ovlasti i odgovornost osigurati integritet izbornog procesa. To uključuje prebrojavanje svih glasova, a ne smije se osporavati opasnom i neodgovornom retorikom i prijetnjama secesijom.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:F.Z/N1

Izvorni autor: S.P./7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.