Analiza glavne ovotjedne vijesti s burze: Što znači ulazak Pivca u Podravku

26.09.2021. 20:55:00

Iskustvo iz Kraša pokazuje da su Pivci godinama spremni polako i strpljivo kupovati dionice kompanije koja im se čini zanimljivom

Jedna od glavnih vijesti sa Zagrebačke burze, tijekom ovog tjedna, bila je preslagivanje u vlasničkoj strukturi Podravke. Mirovinski fond Erste Plavi, koji je dugo bio među najvećim pojedinačnim dioničarima, odjednom je počeo prodavati veće količine dionica, a ubrzo se doznalo da je kupac Mesna industrija braća Pivac.

Da su Pivci kupci dionica zapravo i je i nije iznenađenje, s obzirom na to da imaju povijest ulaganja u prehrambene kompanije putem burze. Znamo da su na sličan način, prije više od desetljeća krenuli kupovati dionice Kraša, gdje su sada većinski vlasnici.

Do sada dali oko 117 milijuna kuna

Pivci, koji dionice drže na skrbničkom računu OTP banke, sada su na osmom mjestu najvećih dioničara Podravke. U vlasničkoj strukturi kao najveći dioničari dominiraju mirovinski fondovi i država.

Mesna industrija braća Pivac je do sada, prema stanju u Središnjem klirinško-depozitarnom društvu, prikupila nešto više od 194 tisuće, odnosno 2,73 posto dionica Podravke. Cijena dionice na zagrebačkoj burzi kreće se oko 600 kuna, što znači da su Pivci na dionice Podravke do sada potrošili oko 117 milijuna kuna.

Na Krašu pokazali da su spremni strpljivo kupovati

Ivica Pivac, direktor Mesne industrije braća Pivac u ovotjednim izjavama za medije nije želio otkrivati kakvi su im daljnji planovi s Podravkom. Samo je rekao da su donijeli poslovnu odluku o kupnji dionica, jer im se na ovim cjenovnim razinama čini kao dobro ulaganje. Doduše, s obzirom na to da, za sada, imaju manje od tri posto dionica, teško da mogu i imati konkretnije planove.

Iskustvo iz Kraša pokazuje da su Pivci godinama spremni polako i strpljivo kupovati dionice kompanije koja im se čini zanimljivom, tako da ove transakcije ne moraju značiti da će se u doglednom razdoblju u vlasničkoj strukturi Podravke nešto dramatično promijeniti. Osim, naravno, ako se država napokon odluči za prodaju svog udjela.

Podravka bi bila prilično veliki zalogaj za Pivce

Podravka bi bila prilično veliki zalogaj za Pivac Grupu u smislu eventualnog preuzimanja. Tržišna kapitalizacija, odnosno burzovna vrijednost Podravke trenutno je oko 4,3 milijarde kuna. Podravka je prošle godine imala prihode od oko 4,5 milijarde kuna. Operativna dobit iznosila im je 332 milijuna kuna, a neto dobit oko 250 milijuna kuna.

S druge strane, Grupa Pivac prošle godine imala je prihode od 3,42 milijarde kuna. U sklopu Grupe, promatrano po prihodima najveća je Mesna industrija braća Pivac koja je prošle godine imala 1,56 milijardi kuna prihoda, te bruto dobit od 77 milijuna kuna.

U sklopu Grupe Pivac posluje i PPK karlovačka mesna industrija. Ona je ostvarila prihode od 1,3 milijarde kuna i bruto dobit od 39 milijuna kuna. Tu je i mesna industrija Vajda Čakovec, koja je prošle godine imala oko 568 milijuna kuna prihoda i bruto dobit od 29 milijuna kuna.

Izvor: telegram.hr/Foto: telegram.hr

Izvorni autor: Marko Repecki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.