Analizirao Medicinski fakultet sveučilišta Harvard: Ovo su pet dobrobiti vožnje bicikla

12.04.2021. 10:52:00

Prednosti rekreativne vožnje biciklom analizirao je Medicinski fakultet sveučilišta Harvard. Na svojoj stranici izdvojili su pet važnih prednosti za zdravlje osobe koja vozi bicikl.

1. Čuva zglobove

Kada osoba vozi bicikl, svu svoju težinu prebacuje na snažne kosti zdjelice. Prilikom hodanja ili trčanja, težina se prebacuje na noge zbog čega pate zglobovi. Vožnja biciklom dobra je za sve ljude koji imaju problema s boli u zglobovima ili artritisom.

2. Osigurava aerobnu tjelovježbu

Aerobne vježbe karakterizira vrlo umjeren intenzitet te su one prije svega usmjerene na poboljšanje čovjekova zdravstvenog stanja. Upravo je vožnja biciklom sjajan oblik aerobne tjelovježbe zbog pedaliranja koje poboljšava rad našeg srca i mozga te dobro djeluje i na krvožilni sustav. Također potiče izlučivanje endorfina, poznatog i kao hormon sreće, koji poboljšava naše raspoloženje.

3. Jača mišiće

Prilikom vožnje bicikla koriste se gotovo svi mišići, a najviše mišići stražnjice, četveroglavi bedreni

mišić tj. kvadriceps te mišići u listovima. Zbog uspravnog položaja rade i abdominalni mišići koji pomažu u balansiranju, a također koristimo mišiće u rukama i ramenima.

4. Olakšava razne svakodnevne aktivnosti

Dobrobiti vožnje bicikla prenose se na održavanje ravnoteže, hodanje, stajanje, izdržljivost i uspinjanje uz stepenice. Sve vrste fizičke aktivnosti postat će lakše zahvaljujući vožnji bicikla.

5. Pomaže u jačanju kostiju

Aktivnosti poput pedaliranja u kojima tijelo mora pružati otpor povećavaju gustoću kostiju. Smanjena gustoća nije zanemariv problem jer može dovesti od osteoporoze.

Prije početka intenzivne vožnje bicikla dobro je konzultirati se s liječnikom, ako postoje problemi sa srcem, artritis ili tanke kosti.

Izvor: Nacional

Izvorni autor: Nacional/foto: Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.