Anušić: Hrvatska vojska jača i spremna za svaku prijetnju

06.09.2024. 14:24:00

U Gospodarskom centru u Osijeku održan je dvodnevni Međunarodni sajam sigurnosti i obrane DEFCROS, kojeg organizira tvrtka Sky Fort Systems. Sajam je okupio međunarodne stručnjake, donositelje odluka i poduzetnike iz sektora obrane i sigurnosti s ciljem jačanja suradnje te razmjene znanja i iskustava.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Mario Anušić uvjeren je da će sajam postati tradicionalan događaj te je naglasio važnost daljnjeg razvoja hrvatske obrambene industrije. U kontekstu značajnih promjena u svjetskoj sigurnosnoj situaciji, istaknuo je potrebu za pronalaskom efikasnih rješenja za jačanje hrvatskog obrambenog sustava.

„Kada se govori o obrani, svi imaju dojam da idemo u rat. Ne idemo ni u kakav rat, neće ga ni biti zato što ćemo biti snažni i spremni toliko da svaka pomisao kakva je bila devedesetih godina, više nikom nikada ne padne na pamet. Zato je i ovaj sajam, koji će vjerujem postati tradicionalan, i već zato ovih zadnjih devet mjeseci kontinuirano radimo na povećanju materijalnih prava pripadnika HV-a, na povećanju opreme i modernizaciji OSRH, odnosno na svemu onome što će činiti HV jakim i snažnim“, rekao je Anušić, dodajući da se trenutačno rade velike nabavke i povećanja plaća pripadnicima HV-a.

Ministar Anušić također je istaknuo ključne projekte ulaganja u razvoj sposobnosti OSRH. „Zato Hrvatska danas ima 12 VBA Rafale i od najvažnijeg saveznika i partnera SAD-a nabavlja raketne sustave HIMARS, naoružanje kakve samo tri europske države imaju, a jedna od njih bit će i RH. Tu su i helikopteri Black Hawk, Bradleyji koji će uskoro biti predstavljeni, Patrije, obalni ophodni brod kao i bespilotne letjelice“, naglasio je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako je DEFCROS, kao kombinacija izlagača iz javnog i privatnog sektora, nova inicijativa za Hrvatsku te je izrazio zadovoljstvo što se sajam održava u Slavoniji, konkretno u Osijeku. Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić poželio je dobrodošlicu izlagačima i gostima, opisujući DEFCROS kao platformu za prikaz naprednih tehnologija i informacijskih sustava u području sigurnosti i obrane.

Tijekom sajma, pripadnici Hrvatske vojske predstavili su posjetiteljima raznu vojnu opremu, uključujući helikoptere Black Hawk i Kiowa Warrior, borbena oklopna vozila Patria, tenk M84, vozila MRAP, sustav za protuzračnu obranu Mistral te druge borbene i neborbene tehniku. Posjetitelji su imali priliku saznati više o vojnim karijerama u Hrvatskoj vojsci, dragovoljnom vojnom osposobljavanju i studijskim programima na Hrvatskom vojnom učilištu.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:MORH/ F. Klen

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.