Armenija proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju zbog Nagorno Karabaha

27.09.2020. 15:18:00

Armenske vlasti proglasile su u nedjelju ratno stanje i opću mobilizaciju nakon novih sukoba koji su izbili u Nagorno Karabahu između tamošnjih separatista koje podupire Erevan i snaga Azerbajdžana

"U Armeniji su proglašeni ratno stanje i opća mobilizacija. Tražim od svih da se pojave u vojnim povjereništvima", napisao je na Facebooku premijer Armenije Nikol Pachinian.

Pozvao je također stanovništvo da "bude spremno braniti svetu domovinu".

"Snažno podržimo našu državu, našu vojsku .. i pobijedit ćemo. Neka dugo živi slavna armenska vojska", napisao je.

Prije Armenije, i Nagorno-Karabakh je proglasio ratno stanje i opću mobilizaciju svog muškog stanovništva, objavio je predsjednik te samoproglašene države Arayik Harutyunyan.

Armenija i Azerbajdžan dugo su u sukobu zbog odcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

Armenija je rekla u nedjelju ujutro da je susjedni Azerbajdžan napao civilna naselja u području Nagorno-Karabaha te pozvala stanovnike u spornoj regiji da idu u skloništa.

I Azerbajdžan i armenski separatisti objavili su da je u sukobima bilo vojnih i civilnih žrtava.

Armensko ministarstvo obrane reklo je da su njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4,10 sati po GMT-u.

Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert.

"Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje", navodi se u ranijoj izjavi armenskoga ministarstva obrane.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane reklo je da je počelo vojnu operaciju duž "linije dodira", ničije zemlje koja razdvaja snage koje podupire Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, objavile su ruske novinske agencije.

Ministarstvo je reklo da je azerbajdžanski helikopter srušen, no da je posada preživjela.

Etnički Armenci u Nagorno-Karabahu proglasili su neovisnost za vrijeme sukoba koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Premda su 1994. dogovorile prekid vatre, Azerbajdžan i Armenija jedna drugu optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž državne granice između dviju zemalja.

Izvor: tportal.hr/Foto:VAHRAM BAGHDASARYAN / PHOTOLURE

Izvorni autor: I. Ba.

Autor: