Australija i Francuska postigle nagodbu oko spora s podmornicama

11.06.2022. 20:23:00

Novi australski premijer Anthony Albanese kaže da je francuski proizvođač podmornica Naval Group pristao na “fer i pravednu nagodbu” s Australijom. Nagodbom su okončali desetljeće star ugovor o podmornici vrijedan više milijardi dolara, prenosi AFP.

Nova australska vlada predvođena laburistima pristala je platiti francuskoj tvrtki 583 milijuna dolara zbog kontroverzne odluke o naglom odustajanju od ugovora o podmornicama. Australski premijer Anthony Albanese rekao je danas na tiskovnoj konferenciji u Sydneyu da je njegova vlada postigla “poštenu i pravičnu” nagodbu s francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group. Canberra se nada da će taj potez pomoći u popravljanju veza s Parizom nakon raskola izazvanog prošlogodišnjim otkazivanjem više milijardi dolara vrijedne narudžbe za 12 podmornica na dizel-električni pogon. Narudžba je u 2016. iznosila čak 40 milijardi dolara. Ipak, onda je Australija potpisala ugovor s UK i SAD-om o izgradnji podmornica na nuklearni pogon. Nevjerojatno je što su ugovor s francuskom tvrtkom otkazali naglo, a dogovore s Londonom i Washingtonom su radili Parizu iza leđa. Odluka o novom vojnom savezu AUKUS i izgradnji nuklearnih podmornica je također razbjesnila Kinu, glavnu silu u usponu u indo-pacifičkoj regiji.

Zabrinutost zapadnih sila je porasla nakon što su Kina i Salomonovi Otoci ranije ove godine potpisali vojni pakt. “Duboko poštujemo ulogu Francuske i aktivan angažman u Indo-Pacifiku”, rekao je Albanese. Dodao je kako se raduje što će prihvatiti poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da posjeti Pariz. Otkako je došao na dužnost, Albanese je požurio popraviti zategnute odnose s Francuskom, Novim Zelandom i otočnim državama Tihog oceana. Naime, prethodna konzervativna vlada je ulazila u sukobe s drugim tihooceanskim državicama jer je često negirala klimatske promjene, a upravo neke od tih država jako osjećaju posljedice tih promjena. Francuski ministar obrane Sebastien Lecornu pozdravio je dogovor o odšteti: “Ovaj je sporazum važan jer nam omogućuje da okrenemo stranicu u našim bilateralnim odnosima s Australijom i pogledamo u budućnost”, rekao je Lecornu novinarima u Singapuru.

Izvor: geopolitika.news/Foto:Wikimedia Commons

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.