Austrijski parlament brani Bleiburšku komemoraciju, Hasanbegović traži od Plenkovića da to riješi s Kurzom

12.07.2020. 16:15:00

Velikom većinom glasova zastupnika austrijski parlament prošlog je tjedna izglasao Rezoluciju kojom se od Savezne vlade zahtijeva da ispitaju sve mogućnosti kako bi se od sljedeće godine spriječilo održavanje Bleiburške komemoracije na Loibaškom polju u Koruškoj, javlja Jutarnji list.

Parlament se danas jasno odredio protiv ultranacionalističko-fašističke komemoracije vezane za povijesno kontroverzni tzv. Blajburški masakr na Loibaškom polju nedaleko od Bleiburga, odnosno na austrijskom teritoriju”, objavljeno je u četvrtak na internetskim stranicama austrijskog parlamenta.

Čelnik Nadzornog odbora Počasnog blaiburškog voda Vladimir Šeks jučer je za Jutarnji list rekao da se nada ‘razumnom rješenju’.

Vjerujem da će na koncu doći do dobrog i razumnog rješenja s austrijske strane. Isto kao što su i pojedini zastupnici u austrijskom parlamentu naglašavali da se potomcima, obiteljima žrtava treba omogućiti komemoriranje i da treba omogućiti ono što spada pod pojam mirnog okupljanja”, rekao je i dodao da do ‘nasrtaja na Bleiburg’ dolazi zbog ‘unutarnjih odnosa na austrijskoj političkoj sceni’.

Žalim zbog te odluke, ali i dalje vjerujem da je Austrija demokratska država jer su se te komemoracije održavale i u puno težim okolnostima – sukladno austrijskim zakonima i tijekom Hladnoga rata“, prokomentirao je za Jutarnji i Zlatko Hasanbegović koji je pak naglasio da očekuje od premijera Plenkovića da preko sestrinske Pučke stranke dogovori da Deklaracija ne stupi na snagu.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: D.R./Dnevno.hr

Autor: