Azerbajdžanski predsjednik poručio Armencima: ‘Imam samo jedan uvjet za prekid vatre‘

05.10.2020. 10:53:00

‘Neka njihov premijer kaže da će povući svoje postrojbe s okupiranih teritorija, ili neka kaže da Karabah nije Armenija‘

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev tražio je u nedjelju, osmog dana sukoba armenskih separatista i azerbajdžanske vojske, povlačenje armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i zahtijevao isprike Erevana.

"Imam samo jedan uvjet za prekid vatre", rekao je Alijev u tv-obraćanju naciji. "Armenske snage moraju napustiti naš teritorij", rekao je i tražio od armenskog premijera Nikola Pašinjana da "se ispriča azerbajdžanskom narodu".

"Neka kaže da će povući svoje postrojbe s okupiranih teritorija, ili neka kaže da Karabah nije Armenija", dodao je azerbajdžanski predsjednik.

Alijev je također zahtijevao da Pašinjanin definira "precizan plan" armenskog povlačenja s Nagorno Karabaha, "Tada ćemo odrediti prekid vatre", obećao je Alijev insistirajući da Azerbajdžan provodi "povijesnu pravdu".

Nagorno Karabah odcijepio se od Azerbajdžana u ratu 1990/94. u kojem je poginulo 30.000 ljudi, ali u svijetu nije priznat kao neovisna republika.

Nagorno Karabah je sastavni dio Azerbajdžana, ali njegovo stanovništvo je većinski armensko. Kad se Sovjetski Savez raspao osamdesetih, Nagorno Karabah je glasao da se pripoji Armeniji - izazvavši rat koji je obustavljen primirjem 1994. godine.

Suprotstavljene strane si međusobno prebacuju odgovornost za sukobe koji su izbili 27. rujna, najtežu krizu nakon prekida vatre 1994. koja izaziva strahovanja od uvlačenja u sukob regionalnih sila - Rusije i Turske.

Azerbajdžan tvrdi da je Armenija napala grad Mingačevir u Azerbajdžanu

Pomoćnik predsjednika Azerbajdžana Hikmet Hajiyev je rekao da je armenska vojska raketirala u nedjelju navečer azerbajdžanski industrijski grad Mingačevir  a armenska strana te tvrdnje odbacuje.

"U Mingačeviru se nalazi vodospremnik i ključna električna centrala", napisao je Hajiyev na Twitteru i dodao da je napad "barbarski iskaz očaja".

Ministarstvo obrane Azerbajdžana potvrdilo je raketiranje gradova Mingačevir i Terter i navelo da u napadu ima ranjenih.

Armenska je strana navode o raketiranju gradova u Azrebajdžanu odbacila.

"To je još jedna azerbajdžanska dezinformacija", rekla je glasnogovornica aremnskog minsitarstva obrane Šušan Stepanyan.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Handout/AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.