‘AZZURRI‘ U ČETVRTFINALU Talijani nakon velike drame i produžetaka slomili Austrijance!

27.06.2021. 09:33:00

Mancinijevi izabranici nakon 1168 minuta primili su pogodak. No, Austrija ga je prekasno zabila.

ITALIJA - AUSTRIJA 2:1 (Chiesa 95', Pessina 105' / Kalajdzic 114')

Sudac: Anthony Taylor (Engleska).

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Acerbi, Bonucci, Spinazzola - Barella (od 68. Pessina), Jorginho, Veratti (od 68. Locatelli) - Berardi (od 84. Chiesa), Immobile (od 84. Belotti), Insigne (od 108. Cristante). Izbornik: Roberto Mancini.

AUSTRIJA: Bachmann - Lainer (od 114. Trimmel), Dragović, Hinteregger, Alaba - X. Schlager (od 106. Gregoritsch), Grillitsch (od 106. Schaub) - Laimer (od 114. Ilsanker), Sabitzer, Baumgartner (od 90. Schöpf) - Arnautović (od 97. Kalajdžić). Izbornik: Franco Foda.

Žuti kartoni: Arnautović (2), Di Lorenzo (50), Barella (51), Hinterreger (103).

Italija je tek na produžetaka došla do pobjede, Austrija se pokazala vrlo čvrstom i hrabrom momčadi, imali su svoje prigode, no na kraju su Azzurri ipak slavili i nastavili svoj niz pobjeda.

Očekivano, Roberto Mancini vratio se na početnu postavu iz prve dvije utakmice, sedam promjena u odnosu na dvoboj s Walesom, ali nije vratio Manuela Locatellija koji ipak ostao na klupi, jer je Marco Veratti pokazao protiv Otočana da je spreman. Foda nije htio ništa eksperimentirati, ista postava koja je dobila Ukrajinu započela je jučerašnji ogled na Wembleyju na kojem je ipak nedostajalo prave nogometne atmosfere jer navijači Italije i Austrije nisu mogli doći zbog epidemioloških razloga.

Franco Foda u najavi utakmice dao je recept za uspjeh.

- Ključ je biti koncentriran na svoju igru, moramo što više imati loptu u svom posjedu, što brže kretati prema naprijed, a u obrani biti kompaktan.

Uvod je bio vrlo žestok, već u prvom napadu Austrije Arnautović je zaslužio žuti karton zbog prekršaja na Barelli. Sljedeće uzbuđenje vidjeli smo u 7. minuti kada je Immobile neoprezno ušao u vratara Austrije Bachmanna. Austrija je dobro zatvarala putove prema svom golu, nisu previše toga dozvolili Italiji, nedostajalo je brzine u odigravanju Azzurra, a kada bi to uspjeli onda bi bilo vrlo uzbudljivo. Jednu takvu akciju vidjeli smo u 17. minuti, ubačaj s lijeve strane stigao je do Barelle, njegov udarac s 15 metara Bachmann je obranio nogom.

image
 CATHERINE IVILL Afp

Na novo uzbuđenje čekali smo 15 minuta, ali vrijedilo je pričekati, Immobile je imao loptu, odjednom se odlučio na udarac s 20 metara poludesno, sjajan udarac odsjeo je na spoju grede i vratnice, vratar Bachmann nije ni pomaknuo, a svi talijanski igrači samo su se uhvatili za glavu. Do kraja poluvremena još je pokušao Spinazzola i to bi bilo sve za prvi dio. Austrija je ostala bezopasna po Donnarummu, ali su trkom i agresijom otupjeli oštricu talijanskih napada te su na odmor otišli čiste mreže.

Nije bilo promjena u poluvremenu, oba su izbornika nastavili s istim snagama. Italija je krenula žestoko, Berardi je ubacio s desne strane, Dragović je očistio ispred Insignea, a onda se Austrijancima ukazala velika prigoda. Bonucci je pogriješio na centru, loptu je uzeo Arnautović, ispred sebe je imao samo Acerbija, u kaznenom prostoru ga je uspio prevariti, kao i Bonuccija koji se vratio, no pri udarcu mu je nedostajalo snage, jednostavno je promašio loptu. Minutu kasnije pogriješio je Di Lorenzo, a potom je napravio prekršaj na 17 metara. Alaba je iz slobodnog udarca pucao malo preko vratiju.

Bila je to naznaka sve bolje igre Austrije koja je krenula prema naprijed s više igrača i u 65. minuti uspjeli su zabiti, Lainer je ubacio s desne strane, Alaba je bio najviši na drugoj vratnici i vratio loptu na prvu gdje se našao Arnautović koji je glavom sproveo loptu u mrežu. Veliko veselje nije dugo trajalo, jer je nakon provjere pogodak poništen zbog zaleđa strijelca. No, to nije obeshrabrilo Fodinu momčad, već u sljedećem napadu Sabitzer je opasno pucao, lopta je od bloka završila u korneru. Mancini je uvidio da nešto mora mijenjati, Barella Veratti su izašli, ušli su Pessina Locatelli. Ovaj dvojac donio je malo više kreativnosti, međutim, agresivnost Austrijanaca i dalje je bila previše za igrače u plavim dresovima. Nervoza se vidjela u svakoj njihovoj reakciji. U 83. minuti napokon nešto od Talijana, prošao je Spinazzola ubacio na drugu vratnicu, Berardi je pokušao iz voleja, ali nije bio precizan.

Ušlo se u produžetke, tu su Talijani bolje otvorili, Chiesa je imao prvu prigodu, Bachmann je obranio, ali minutu kasnije ni odlični vratar Austrije nije mogao, bila je to briljantna akcija Juventusova napadača. Sve austrijske nade okopnile su krajem prvog produžetka kada je Pessina zabio.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Slaven Kižlin/Foto: FRANK AUGSTEIN Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.