Banožić otkrio da će Sveučilište obrane dobit ime po Franji Tuđmanu, Peović svojim komentarom digla na noge zastupnike

24.09.2020. 10:19:00

Saborski zastupnici raspravljaju o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, o kojem je uvodno govorio ministar obrane Mario Banožić

Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti stvorit će se okvir za osnivanje sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti, pojasnio je Banožić.

Izvođenjem specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava omogućava se razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju 'Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće'. Sveučilište obrane i sigurnosti omogućavat će obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

Banožić je kazao da će sveučilište dobiti ime po Franji Tuđmanu, a da će koristiti imovinu MORH-a. 'Vojno obrazovanje je zahtjevno, specifično i kompleksno područje koje pokriva širok spektar aktivnosti i znanja, ali sam uvjeren kako ćemo zajedničkim radom stvoriti organizaciju iz koje če izaći moderni lideri za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti', kazao je Banožić.

U replikama Katarina Peović upitala je treba li nam uopće ovo sveučilište i ne bi li trebali raditi na demilitarizaciji. 'Je li prikladno ime Franje Tuđmana prigodno s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu?', upitala je Peović.

'Mislim da je ime vrhunski odabrano jer je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku', odgovorio joj je Banožić, no izjava Katarine Peović izazvala je silne reakcije drugih zastupnika.

'Sramotno je i besprizorno u ovoj zgradi tvrditi da je Tuđman zločinac. On je stvaratelj hrvatske države i pitanje je bi li oni koji danas ovako govore bez njega sjedili ovdje ili bili u Užicama', kazao je HDZ-ov Željko Reiner.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da se s njim slaže no da zastupnici imaju pravo iznositi svoja stajališta. Ipak zamolio je sve zastupnike da biraju riječi ubuduće.

Za repliku se javio i Marijan Pavliček iz Hrvatske konzervativne stranke. 'Ovo je sramotno, kako vas nije sramota da možete reći da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Ovo je nečuveno. Hvalite zvijezdu petokrarku koja je razarala Vukovar, a smatrate da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Trebate biti udaljeni sa sjednice', kazao je Pavliček Katarini Peović.

'Ponavljam, niti se ja ne slažem s onim što je kolegica rekla, međutim to su njeni politički stavovi i ona s tim stavovima ide pred birače. Nismo ovdje zato da branimo drugima da govore', kazao je Jandroković.

Peović je kazala da je u Saboru dozbvoljeno iznositi činjenice i da je ona iznijela činjenicu. 'Međunarodni kazneni sud je to ustvrdio, a ne ja. Molim da se ne optužuje zastupnike i zastupnice', rekla je Peović, no Jandroković joj je rekao da to nije činjenica nego stav.

Reagirao je i Hrvoje Zekanović iz Hrasta. 'Ovo je najsklandaloznija izjava u povijesti Hrvatskog sabora. Skandalozno je da svi ovdje gledate i tolerirate ovu izjavu', poručio je Zekanović.

Izvor: tportal.hr/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Maja Šurina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.