Bayern stigao do šeste titule prvaka Europe u povijesti kluba

24.08.2020. 09:22:00

Na stadionu Luz u Lisabonu, pred praznim tribinama što se u povijesti ovog natjecanja još nije dogodilo, odigrano je finale Lige prvaka. Nakon sjajnih 90 minuta i pregršt prilika s obje strane nogometaši Bayerna nadigrali su s minimalnih 1:0 (0:0) francuski PSG golom Francuza Kingsleyja Comana u 59. minuti. Sjajna sezona u kojoj su osvojili prvenstvo i kup završena je na najbolji mogući način

U ovu utakmicu nogometaši Bayerna ušli su prepuni samopouzdanja jer su u zadnje vrijeme zaista izgledali zastrašujuće. U tri utakmice na putu do finala protiv PSG-a upisali su tri pobjede uz gol-razliku 15:3 uključujući i veličanstvenu pobjedu protiv Barcelone 8:2. No, u finalnoj utakmici su se poprilično namučili... Osim strijelca pobjedničkog gola, koji je u početnoj postavi zamijenio hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića, najviše zasluge za trijumf Bavaraca ima i kapetan Bayerna Manuel Neuer, koji je svojim obranama spriječio Parižane da prvi dođu do prednosti, a kasnije i do izjednačujućeg gola.

No, nakon finala samo se moglo konstatirati kako su nogometaši Bayerna u 11 utakmica Lige prvaka upisali 11 pobjeda. Savršen niz!

Prvo poluvrijeme završilo je bez golova iako je bilo prigoda s jedne i druge strane. Inače, prvih 15-ak minuta je pogrešnih dodavanja bilo, ali se iz toga nisu izrodile konretne prilike, a onda su se u samo tri minute dvaput Kylian Mbappe i jednom Neymar našli u Bayernovom kaznenom prostoru u prijetećim situacijama.

Sve tri akcije su prošle po lijevoj strani, a Mbappe je u razmaku od minute dvaput gađao desnom nogom suprotni kut, ali su oba njegova udarca završila u bloku, prvo Goretzke, a potom Kimmicha.

No, najbolju šansu na utakmici - kada je prvo poluvrijeme u pitanju - imao je Robert Lewandowski u 21. minutu kada je pucao iz okreta pogodio stativu. Golman PSG-a Navas već je bio svladan.

Dodajmo kako je Lewandowski zamalo zabio gol i u 31. minuti kada je glavom pucao s pet metara, ali Navas je nekako obranio.

No, treba reći kako su za Parižane nekoliko puta za prijetili njihovi najopasniji igrači Mbappé i Neymar. Dva puta je golman Bayerna Neuer spasio svoj klub. Prvo je zaprijetio Neymar u 18. minuti nakon što mu je sjajnu loptu uputio Mbappé, a u zadnjim trenucima prvog poluvremena Herrera je proigrao Mbappéa koji puca sa deset metara, ali Neuer opet brani.

U drugom poluvremenu gledali smo nešto oprezniju igru s obje strane, ali više sreće imali su igrači Bayerna. U 59. minuti Bayern je poveo sa 1:0 nakon što je Francuz Kingsley Coman zabio glavom. Sjajnom loptom ga je pronašao Kimmich.

SAVRŠENA SEZONA

Bayern osvojio šesti naslov, Real rekorder

Nogometaši Bayerna osvojili su šesti naslov prvaka Europe, a rekorder je i dalje Real Madrid sa 13 europskih naslova prvaka.

Šestom europskom krunom, Bayern se probio na treće mjesto najuspješnijih klubova zajedno s Liverpoolom, a ispred njih su tek Real Madrid (13) i Milan (7).

Slijede Barcelona s pet titula, Ajax sa četiri krune, te Inter i Manchester United sa po tri naslova.

Po zemljama rekorderi su Španjolci sa 18 titula prvaka, engleski klubovi imaju 13 naslova, a na trećem mjestu su Talijani sa 12 naslova prvaka Europe.

OSVAJAČI NASLOVA PRVAKA EUROPE

  • 13 - Real Madrid
  • 7 - Milan
  • 6 - Liverpool, Bayern Muenchen
  • 5 - Barcelona
  • 4 - Ajax
  • 3 - Manchester United, Inter
  • 2 - Benfica, Nottingham Forest, Juventus, Porto
  • 1 - Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa, Hamburger SV, Steaua, PSV Eindhoven, Crvena zvezda, Olympique Marseille, Borussia Dortmund, Chelsea

Lopta je došla do Joshue Kimmicha na desnoj strani, a njemački reprezentativac je s vrha kaznenog prostora ubacio na peterac kod suprotne vratnice. Akciju je odlično pratio Coman i nesometan glavom poslao loptu u suprotan kut pokraj potpuno nemoćnog Navasa.

Bio je to 500. pogodak Bayerna u Ligi prvaka, čime su Bavarci postali tek treća momčad, nakon Real Madrida i Barcelone, koja je došla do tog dometa.

Nekoliko minuta kasnije u igru je kod Bayerna ušao Ivan Perišić, igrač umjesto kojeg je među prvih 11 počeo upravo Coman. Tako je Ivan Perišić postao je 11. hrvatskim igračem koji se okitio naslovom klupskog prvaka Europe.

Imali su do kraja utakmice nogometaši PSG-a još nekoliko šanci, imali su jedno vrijeme i inicijativu, ali Mbappe, Neymar i Choupo-Moting nisu imali dovoljno mirnoće i preciznosti da pošalju loptu u mrežu.

Tako se Bayern šestim naslovom izjednačio s Liverpoolom, a ispred ovog dvojca su ostali još samo Milan (7) i Real Madrid (13).

Bavarci su postali prva momčad koja je do naslova prvaka Europe stigla pobjedama u svim utakmicama i osigurali klubu samo od novčanih nagrada ukupno 82.450 milijuna eura te stavili uskličnik na savršenu sezonu.

Dodajmo kako su osim šeste titule nogometaši Bayerna zaradili i 19 milijuna eura koliko iznosi nagrada za pobjedu.

PSG – Bayern 0:1 (Coman ’59)

LISABON. Stadion Benfice. Sudac: Daniele Orsato (Italija).

PSG: Navas; Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat - Herrera, Marquinhos, Paredes - Di Maria, Mbappé, Neymar

Bayern: Neuer; Kimmich, Boateng, Alaba, Davies - Alcantara, Goretzka - Gnabry, Müller, Coman - Lewandowski

Izvor: tportal.hr/Foto: Manu Fernandez / POOL

Izvorni autor: Vlado Radičević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.