Beroš na Vladi: Imamo 2422 nova slučaja, udio zaraženih u testiranjima je 25,5 posto

01.04.2021. 10:10:00

Sjednica Vlade trebala je početi u 9:35, a javnosti i ministrima uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

Zahvalio je Ministarstvu unutanjih poslova, ministru Medvedu i Banožiću na organizaciji akcije 'Plitvice'. Premijer je zatim govorio o koronavirusu.

- Vidimo rast brojeva kod nas, drugim zemljama u našem okruženju. Mislim da mjere koje je stožer objavio jučer bi trebale donijeti smanjenu zaraze posebno u kontekstu uskršnjih balgdana gdje se očekuje više obiteljskih druženja. Najvažnije je da svi pokažu visoki stupanj osobne odgovornosti. Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije imala policijski sat niti strogo zatvaranje, nastojimo život učiniti što normalnijim, no bez odgovornosti svakoga od nas situacija s pandemijom je teža. Što se tiče cijepljenja znate da su poteškoće globalno gledano u distribuciji AstraZenece. Nastojimo to riješiti nabavom drugih cjepiva i riješiti manjak koji je nastao u distribuciji cjepiva - kazao je premijer.

Premijer je govorio o obilasku županija te kazao da je Vlada razvila veliki stupanj sinergije s gradovima i županijama po pitanju projekata i dijaloga.

- Vidi se koliko napreduju u godinama iza nas i onoga što slijedi u godinama ispred nas. To dovodi do točke Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a nakon sjednice Vlade o tome ćemo imati prezentaciju za medije - kazao je premijer.

Ministar branitelja Tomo Medved govorio je o aktivnostima na potresom pogođenim područjima.

- Tri mjeseca od razornog potresa nastavljamo s aktivnostima. Rezultati su vidljivi na svim područjima. U tijeku su aktivnosti uklanjanja oštećenih objekata koji prijete sigurnosti građana. Prijavljeno je ukupno 560 objekata za uklanjanje - kazao je Tomo Medved.

Kazao je da je za obnovu prijavljeno preko 6 tisuća zahtjeva, te da je postavljeno 1800 kontejnera. Kazao je i da voda na području Banovine je sigurna za uporabu te da Crveni križ i vatrogasna zajednica poduzimaju aktivnosti ispumpavanja i saniranja bunara.Ministar je pročitao i brojke o donacijama hrane i vode te kazao da se jedinicama lokalne samouprave predložili da putem domaćih ugostitelja preuzmu pripremu hrane. Republika Hrvatska, kazao je, preuzima obvezu plaćanja obroka dok god postoji potreba

.- Postavili smo pet mobilnih postaja za pokrivenost internet mreže i mobitela tih područja. Nastavljamo i sa sanacijom nerazvrstanih cesta kako bismo omogućili lakši cestovni pristup - kazao je.Ministar je kazao i da su završeni prvi brzi pregledi oštećenih objekata. 37 954 objekta su pregledana, tijekom ovog tjedna je pregledano 619.- 4602 objekta označeno je crveno, 8180 žuto, a 25 tisuća s oznakom zeleno - kazao je Medved.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u protekla 24 sata zabilježeno 2422 nova slučaja korona virusa, a udio zaraženih u testiranjima je 25,56 posto.

U samoizolaciji je 33376 osoba, a prema posljednjim službenim podacima 1337 osoba je na bolničkom liječenju od kojih je 144 na respiratoru.S jučerašnjim danom na sekvencioniranje je poslano 2632 uzorka, a u 156 uspješno sekvenciranih od 9. ožujka, njih 105, odnosno 67 posto je britanska varijanta, kazao je Beroš.

9:56

- Hrvatskoj je isporučeno 540 845 doza cjepiva, a prema posljednjim podacima s 30. ožujka u RH je utrošeno 463 003 doze, odnosno 86 posto od ukupno zaprimljenih doza cjepiva - kazao je ministar Beroš.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Bruno Konjevic/Cropix

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.