Beroš uvodi novo pravilo za preminule pacijente, jeste li ga čuli? ‘Ako netko umre nakon korone…’

01.10.2021. 22:10:00

Hrvatska je na novoažuriranoj covid-karti Europe i dalje cijela u crvenom, s tim da je Grad Zagreb označen tamnocrveno, kao i Slovenija, dio Rumunjske, te Litva i Estonija. Nacionalni stožer danas je objavio niz novih pravila i promjena. Uz produljenje covid-potvrda, mijenja se i statistika epidemije u Hrvatskoj, jer sada je Stožer shvatio da nije isto je li netko umro s Covidom ili od Covida, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je danas da epidemija nije pod kontrolom te se osvrnuo na 12 preminulih osoba u posljednja 24 sata.

Bolnice će morati ažurnije dostavljati potvrde o smrti

‘Sve te osobe su imale teške komorbiditete uključujući i najteže. Kod jedne osobe je došlo do intercerebralnog krvarenja za koje je upitno je li u vezi s COVID infekcijom ali prema nomenklaturi Svjetske zdravstvene organizacije i ECDC-a i takve smrti se ubrajaju u smrti od Covida’, rekao je Beroš.

Najavio je i analizu koja će razlikovati smrti uzrokovane Covidom od onih gdje je infekcija potvrđena, ali nije glavni uzrok smrti. Zbog toga je održan i sastanak s predstavnicima bolnica koje će sada biti dužne ažurnije i detaljnije ispunjavati i dostavljati potvrde o smrti.

‘Tako će sada osoba koja je u terminalnoj fazi maligne bolesti, a umrla je pozitivna na koronavirus, sada biti izlistana kao osoba preminula od maligniteta i tek s covid-infekcijom, a ne kao osoba oboljela od covid infekcije’, kazala je Majda Vučić, pročelnica Odjela za obdukcije Zavod za patologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Ove godine s covidom ili zbog njega umrlo 3336 ljudi

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da će promjena načina slanja potvrda iz bolnica ubrzati obradu podataka.

‘Vidjet ćemo kako će to teći pa ćemo se sukladno tome i postaviti. Možda ćemo svaki mjesec ili svaka tri mjeseca podvući crtu i izanalizirati podatke i reći – aha, od svih tih podataka koje smo prikupljali svako 24 sata ovo su sada isfiltrirani, čvrsti i opipljivi, dakle to su podaci o umrlima od covida’, kazala je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš.

Sada raspolažu samo podacima koji kažu da je s Covidom ili zbog njega od početka 2021. umrlo 3336 osoba, među kojima 2833 nije bilo cijepljeno, 146 preminulih primilo je dvije, a njih 348 jednu dozu cjepiva. Na pitanje zašto se promjene uvode sada, ministar Beroš je kazao da nije riječ o uljepšavanju statistike.

‘Bilo bi ljepše reći da je danas umrlo manje bolesnika ali to ne možemo prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije. Statistika je vrlo važna. ali kako ste Vi rekli možemo li manipulirati podacima, apsolutno ne”, kazao je ministar Beroš.

Naknadna analiza svake smrti pokazat će točan broj umrlih od covida-19, a kada će biti gotova – ministar ne otkriva.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/Wikimedija

Izvorni autor: Priznajem.hr/RTL Danas

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.