BiH: obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom, samo jedna presuda

14.09.2020. 18:14:00

U mjestu Uzdolu u sjevernome dijelu Hercegovine u ponedjeljak je obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije, za što je do sada nepravomoćno osuđen tek zapovjednik jedne postrojbe.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika na lokaciji Ceru u općini Prozor-Rama te se nastavilo mimohodom do Memorijalnog centra kod crkve Sv. Ivana Krstitelja, gdje je odana počast za 29-ero pobijenih hrvatskih civila i 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Vijence su položili predstavnici rodbine ubijenih na Uzdolu, izaslanstvo općine Prozor-Rama, Korodinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. Misu je predvodio fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Ratni zločin na Uzdolu počinili su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH pod zapovjedništvom Envera Buze u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993.
On je u prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH osuđen na 12 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti. Žitelji Uzdola nisu zadovoljni ni ovom presudom. Smatraju kako stvarni nalogodavci ovoga zločina i počinitelji nikada neće biti kažnjeni.

Najmlađe žrtve ovoga zločina bili su desetogodišnji Stjepan Zelić i njegova trinaestogodišnja sestra Marija Zelić, koji su ubijeni s majkom Ružom na kućnom pragu. U tome pokolju ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija žrtva imala je 87 godina.
Masakr u Uzdolu nije izoliran slučaj i izveden je u okviru operacije Neretva 03 Armije BiH. Samo nekoliko dana ranije, u Grabovici kod Mostara, bošnjačke postrojbe pobile su 32 civila hrvatske nacionalnosti.

Nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH geeneral Sefer Halilović u Haagu je oslobođen optužbi za oba zločina.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.