BIO JE DESNA RUKA ANTE GOTOVINE! Preminuo heroj Oluje: Hrvatska se oprašta od velikog generala

17.05.2023. 11:11:00

ZADUŽIO DOMOVINU

Hrvatska se danas oprašta s jednim od najbližih suradnika i desnom rukom generala Ante Gotovine u brojnim operacijama Domovinskog rata, general bojnikom Hrvatske vojske Rajkom Rakićem.

AUTOR: Snježana Vučković / Dnevno.hr

Ovaj veliki vojni strateg i heroj Domovinskog rata preminuo je u 79. godini, a za sobom je ostavio impozantan ratni put koji je započeo odlaskom iz JNA, a koju je na osobni zahtjev napustio 9. rujna 1991. Tijekom službovanja u JNA, 1963. završio je Protuavionsku podoficirsku školu, a nakon pet godina i Vojnu akademiju Kopnene vojske.

Foto: Privatna arhiva
Tri puta izvanredno promaknut u viši čin

Sa tako prikupljenim vojnim saznanjima, već 2. listopada 1991. se prijavio u Hrvatsku vojsku, prvo u 112. brigadu HV-a, a zatim u djelatnu vojnu službu, da bi odmah 18. listopada 1991. bio imenovan načelnikom operativno-nastavnog sektora Zadar.

Pokojni general Rakić izradio je više priručnika za obuku, pod njegovim nadzorom formirano je Specijalističko obučno središte “Damir Tomljanović Gavran”, a tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u operacijama “Maslenica”, “Zima 94”, “Ljeto 95”, “Oluja” i “Maestral”.

Zbog zasluga u Domovinskom ratu, Rakić je tri puta izvanredno promaknut u viši čin, a umirovljen je 30. prosinca 2002. godine u činu general bojnika.

Bliska suradnja s Gotovinom

General Rajko Rakić bio je poznat kao časnik Hrvatske vojske koji je najduže vrijeme proveo surađujući neposredno s generalom Antom Gotovinom. Kao njegov operativni časnik i planer, general Rakić aktivno je sudjelovao u planiranju i izvođenju svih akcija kojima je zapovijedao general Gotovina i to od kraja listopada 1992. kada je Gotovina preuzeo zapovijedanje 6. operativnom zonom u Splitu.

Ratovanje s Gotovinom Rakić nastavlja i u Oluji, a kad je Gotovina preuzeo Glavni inspektorat, Rakić mu je bio pomoćnik za vojni sektor.

U Ratnoj  školi Hrvatske vojske predavao je povijest Domovinskog rata. Nedavno je, na predavanju zadarskim osnovcima, general Rakić ukazao na činjenicu da je tijekom Domovinskog rata Hrvatska vojska izvela ukupno 17 vojno-redarstvenih operacija, a njih devet je zapovijedao Ante Gotovina.

Rakić je napisao knjigu “Umijeće zapovijedanja” o generalu Gotovina koja se koristi kao udžbenik na vojnim učilištima, a osim toga je suautor knjige “Kratki pregled vojnih djelovanja u Domovinskom ratu 1991.- 1995.” te knjige “Ratne teme i ostalo”.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:MORH

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.