BIVŠI ‘TIGAR’ SE PITA: ‘GDJE JE NESTALA MUŠKOST? Nitko ne reagira kad muškarac tuče ženu

05.11.2021. 19:37:00

Bivši pripadnici “Tigrova” danas diljem Hrvatske obilježavaju 31. obljetnicu osnutka 1. gardijske brigade koja se smatra temeljom osnutka Oružanih snaga RH.

Pridjev “elitna”, ovoj je brigadi pripao zbog toga što je 1. gardijska brigada Tigrovi jedina prošla apsolutno sva ratišta u Hrvatskoj bilježeći pritom velike podvige i herojske činove koji su, na žalost, nerijetko podrazumijevali i gubitke ljudstva u njihovim redovima. Osim toga, Tigrovi su od dana osnutka 05. studenog 1990. godine, pa sve do kraja rata – ostali cjeloviti u svom sastavu.

Elita slavi 31. rođendan

Tijekom Domovinskog rata ime Tigrova izgradilo je više od 11.000 pripadnika (među njima 145 žena), a spremnost na žrtvu u obrani Domovine bila je sažeta pod geslom “Za Hrvatsku kao Tigar – u ratu i u miru na ponos Hrvatskoj vojsci i cijelom hrvatskom narodu”.  U ratnim djelovanjima poginulo je 367 pripadnika, a za šest pripadnika još ni danas se ne zna njihova sudbina te se vode kao nestali.

O tome kako se osjeća na dan kada je ustrojena njegova brigada, pitali smo poznatog Tigra, zapovjednika 3. satnije Damira Šimunića.

Zapovjednik Tigrova o sadašnjici

“Podijeljeni su mi osjećaji… Uz ponos zbog postignuća, žalim zbog smjera u kojem ide država. Nedostaje tih nekih ljudskih i moralnih vrijednosti kojih je u ratu bilo na pretek. Primjerice, nedostaje muške odvažnosti. Pamtim kad su moji dečki u Iloku spasili 15 žena na koje su navalili četnici odlučni da ih siluju. U vrlo kratkom roku su ih ‘porazbacali’ i spasili te žene. Danas je normalno da netko javno maltretira damu i da nitko ne reagira. Smatram da je to nedopustivo… Pitajte moju suprugu što sam ja napravio čovjeku koji je na tramvajskoj stanici tukao ženu”, kaže uz osmijeh ovaj veteran Tigrova.

Iako smo ga priupitali o tome kako je upravo on naredio uništavanje prvog oklopnog vozila u ratu, Šimunić s osmjehom prelazi preko toga pitanja, ne smatrajući bitnim isticati njegove ratne podvige. Umjesto toga, ispričao nam je kako je odavno napustio zagrebačku metropolu i odlučio živjeti na jednom ranču u Lici.

Predsjednika je trenirao boks

“Ovdje je vrijeme davno stalo. Tu mogu plakati za poginulim suborcima da me nitko ne vidi. Ovdje imam bistriju sliku o svemu. Naše se obljetnice svode na iskorištavanje od strane medija koji ne dolaze zbog nas, naših invalida niti počasti prema mrtvima. Dolaze radi aktualnih zbivanja i pitanja o svađama između predsjednika i premijera. To je ružno”, zaključuje bivši zapovjednik 3. satnije 1. gardijske brigade Tigrovi.

Za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Redom bana Jelačića, Damir Šimunić iz ruku hrvatskog predsjednika primio je odlikovanje.




“Zorana Milanovića znam jako dugo. Pa, tri godine sam ga trenirao boks u ‘Lokomotivi’. S njim je uvijek bilo zanimljivo razgovarati”, završio je zanimljivim detaljem bivši pripadnik elitnih “Tigrova”.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixabay

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.