BLACK HAWK, MIG, PADOBRANCI! Kakav spektakl za heroja Perešina: Aeromiting za pamćenje

12.09.2022. 11:16:00

'SUSRET ZA RUDIJA'

U Gornjoj Stubici u nedjelju, 11. rujna 2022. održano je svečano otvorenje i letački program u sklopu 25. susreta za Rudija, tradicionalne manifestacije u spomen na pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stožernog brigadira Rudolfa Perešina koji je poginuo tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak 2. svibnja 1995. godine, piše Dnevno.hr .

Izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop podsjetio je na činjenicu da je Rudolf Perešin svojim životom i žrtvom pokazao kako ne postoji ništa vrjednije od slobode koju nitko ne daruje, već se srcem, znanjem i ustrajnošću osvaja i predaje budućim naraštajima.

Foto: MORH/ T. Brandt

“Mi u Ministarstvu obrane bili smo osobito počašćeni kada smo mogli ispuniti jedan od naših ciljeva i vratiti iz Austrije Rudijev avion koji je simbol njegovog djelovanja, njegovog domoljublja”, zaključio je državni tajnik zahvalivši supruzi Rudolfa Perešina Ljerki Perešin na njezinom velikom doprinosu u procesu vraćanja aviona.

Susrete za Rudija otvorio je izaslanik predsjednika Republike i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec koji je zahvalio organizatorima na čuvanju uspomene na legendarnog pilota. “Rudolf Perešin postavio je standarde po kojima hrvatski zrakoplovci danas žive i živjet će zauvijek”, rekao je.

Foto: MORH/ T. Brandt

Spektakularan program

U letačkom programu sudjelovali su avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 i helikopter Black Hawk uz padobranske skokove pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH te druge vojne i civilne letjelice uključujući avion Pilatus PC-9 i helikopter Eurocopter Cougar Slovenske vojske, avion JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva te helikopter Bell 206 iz MUP-a RH.

Foto: MORH/ T. Brandt

Uoči aeromitinga, u Župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici održano je misno slavlje. U sklopu 25. susreta za Rudija održana je i prezentacija zanimanja vojni pilot za učenike osnovnih škola.

Tradicionalni Susreti za Rudija koji se održavaju u čast Rudolfa Perešina, najveća su i najposjećenija letačka manifestacija u Hrvatskoj, upotpunjena višednevnim društvenim i kulturnim programom.

Foto: MORH/ T. Brandt

Rudolf Perešin ušao je u povijest Domovinskog rata i HRZ-a kada je u listopadu 1991. avionom MiG-21 oznake 26112 iz Bihaća preletio u Klagenfurt. Dao je ogroman doprinos HRZ-u kao jedan od utemeljitelja lovačke komponente i borbeni pilot u Domovinskom ratu.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: MORH/ T. Brandt

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.