BLISKI ISTOK Spominje se smrt više Hrvata u Gazi, kažu da ima i djece: Amerikanci priznali što rade

04.11.2023. 07:57:00

Hrvatski državljani uspješno su prebačeni iz Gaze u Egipat, osim jedne žene koja je odlučila ostati zbog obiteljskih razloga.

Hezbolah je objavio da je izveo višestruke udare na položaje izraelske vojske, uključujući prvi s dronovima opremljenim eksplozivom, dok je Izrael pokrenuo zračne napade na južni Libanon. Izraelska vojska je rekla da je odgovorila na lansiranja iz Libanona zračnim napadima na ciljeve Hezbolaha tenkovskom i topničkom vatrom.

Na konferenciji za medije u Ženevi Tedros Adhanom je ponovno pozvao na humanitarnu pauzu u ratu Izraela i Hamasa kako bi se pomoglo tisućama ozlijeđenih. Ministarstvo zdravstva Gaze je objavilo da je do sada ubijen 9.061 Palestinac, uključujući 3.760 djece. Američki predsjednik Joe Biden traži humanitarni prekid u borbama.

Vođa Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah trebao bi danas održati govor, što će biti njegovo prvo obraćanje od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa.

Među Hrvatima u Gazi ima i djece. Prema navodnim informacijama više je preminulih Hrvata

Iz diplomatskih izvora Dnevnik Nove TV doznaje da je premila muška osoba koja je s vrlo visokom vjerojatnošću usmrćena na sjeveru Gaze, gdje već tjednima traju najintenzivnija razaranja.

Provjeravaju se i informacije kako je poginuo veći broj hrvatskih državljana. Diplomatski izvori naglašavaju da komunikacija s kontaktima u Gazi ide vrlo teško.

Čelnik HVO-a rekao je da je “potpuno šokiran” eksplozijom ispred bolnice

Tedros Adhanom Ghebreyesus poručio je da su rezultat napada “smrti, ozljede i štete”.

“Ponavljamo: pacijenti, zdravstveni radnici, ustanove i vozila hitne pomoći moraju biti zaštićeni u svakom trenutku. Stalno. Prekid vatre ODMAH”, poručio je Ghebreyesus.

SAD prvi put potvrdio: Imamo dronove iznad Gaze

SAD je prvi put potvrdio da upravlja nenaoružanim bespilotnim letjelicama iznad Pojasa Gaze otkako je Hamas započeo napad na Izrael 7. listopada.

Glasnogovornik Pentagona brigadni general Pat Ryder rekao je u izjavi da su dronovi djelovali kao “podrška naporima za izvlačenje talaca”.

“SAD provodi nenaoružane letove bespilotnih letjelica iznad Gaze, kao i pružanje savjeta i pomoći za podršku našem izraelskom partneru dok rade na svojim naporima za izvlačenje talaca”, stoji u priopćenju.

“Ovi letovi UAV-a započeli su nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.”

Potvrda dolazi nakon što su novinari primijetili MQ-9 Reapere kojima obično upravljaju američke specijalne snage kako kruže Gazom na Flightradar24, javno dostupnoj web stranici za praćenje letova.

Bespilotne letjelice Reaper ranije su korištene za izvođenje zračnih napada u Afganistanu, ali se primarno koriste kao bespilotne letjelice za nadzor zbog svoje sposobnosti da “lebde” iznad područja više od 20 sati.

Što su gađali Izraelci?

Glasnogovornik IDF-a rekao je da je “određeni broj” boraca Hamasa ubijen u napadu i da će objaviti više informacija. Kazao je da su detaljnije informacije već podijeljene s obavještajnim agencijama s kojima Izrael surađuje.

“Imamo informacije koje pokazuju da je Hamasova metoda djelovanja prebacivanje terorističkih operativaca i oružja u ambulantnim kolima.”

Glasnogovornik je dodao: “Naglašavamo da je ovo područje ratna zona. Civili u tom području stalno se pozivaju da se evakuiraju prema jugu radi vlastite sigurnosti.”

Izrael upozorava svoje građane

Izrael je pozvao svoje građane da preispitaju putovanja u inozemstvo i “izbjegnu pokazivanje vanjskih znakova izraelskog ili židovskog identiteta”.

 Objavljena snimka uništenih vozila hitne pomoći

Palestinski Crveni polumjesec (PRCS) podijelio je kratak video koji prikazuje oštećeno vozilo hitne pomoći poprskano nečime što izgleda kao krv.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Guliver Image

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.