BOBETKO O OSLOBAĐANJU SLANOG: ‘Natjerali smo ih da ostave topli ručak…’

21.05.2021. 12:37:00

NA DANAŠNJI DAN

Slano, ključno mjesto u akciji deblokade Dubrovnika koje je pod okupacijom bilo još od 4. listopada 1991. godine, oslobođeno je na današnji dan 1992. godine.

Nakon što su okupirale Slano, neprijateljske su snage sve redom pljačkale i razarale, a zauzimanjem ovog teritorija ostvaren je cilj prekida cestovne komunikacije. Jug Hrvatske presječen u dva dijela, a dubrovačka općina blokirana sa svih strana…

Hrvatski branitelji s oslobađanjem Slanog započeli su protunapadom na neprijatelja koji se želio probiti do Neuma, a zatim i Metkovića, opisao je povjesničar Borna Marinić za Domovinskirat.hr. Prvo su oslobođena dva glavna uporišta neprijateljske obrane – Čepikuće i Rudine, čime su se stvorili uvjeti za pristup području oko Slanog.

Prvi su krenuli pripadnici Odreda naoružanih brodova Dubrovnik s tim da se jedna se grupa prebacila u Slađenoviće, krenuvši odatle magistralom prema Slanom, dok se druga grupa iskrcala u Osminama, odakle je putem uz more napredovala prema središtu mjesta. U zoru su se snage ONB-a spojile s pripadnicima “Tigrova” i 115. brigade HV-a te je kod hotela Admiral započela izravna borba s neprijateljskom vojskom, koja je natjerana na povlačenje iznad naselja, a Slano biva oslobođeno.

Bobetko o borbama

Te događaje je u knjizi „Sve moje bitke“ spomenuo general Janko Bobetko.

„Kada smo osjetili da se izvlače s drugog dijela bojišnice udarili smo našom glavninom i manevrom osvojili najjači stup njihove obrane; Čepikuće i Rudine. Usto, natjerali smo ih na izvlačenje njihovih snaga. Jasno, koliko su to mogli, jer ih je jačina našeg udara natjerala da za sobom ostave topove, opremu pa čak i topla jela. Na taj način stvorili smo uvjete da obuhvatom izbijemo u područje oko Slanog. Za gotovo svaku kotu morali smo određivati posebnu taktiku. Moram priznati da smo imali dosta muke da ih slomimo jer smo morali birati koju točku napasti kako bi se čitav njihov borbeni poredak mijenjao.“

Sljedećih su dana uslijedile iscrpljujuće borbe s neprijateljem koji je organizirao dobru obranu područja iznad Slanog, uz prometnicu prema Orahovom dolu i Zavali. Nakon višednevnih borbi, hrvatske snage 7. lipnja uspijevaju osvojiti Zavalu.

U oslobađanju Slanog 21. svibnja, poginuo je pripadnik ONB-a Goran Gojković, a ranjeni su Vlaho Gozze Baseglli i Antonio Kusovac. Istog su dana na južnom bojištu živote za Hrvatsku položili i pripadnici 4. brigade ZNG-a Draško Čalušić i Veljko Zelić te pripadnik 1. brigade ZNG-a Slavko Pleša.

Danas se dan oslobođenja Slanog slavi kao dan općine Dubrovačko primorje.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.