Bobetkov sin pisao generalima: Ademi tvrdi da je on radio plan za ‘Oluju’, a plan Janka Bobetka nazvao ‘državnim udarom’

18.12.2021. 10:44:00

Milan Bobetko, sin legendarnog generala Janka Bobetka, uputio je pismo Hrvatskom generalskom zboru u kojem postavlja nekoliko pitanja vezano za knjigu Rahima Ademeija “Samo istina”, prenosi Maxportal

Milan Bobetko piše:

“Cijenjeni generali, sudionici Domovinskog, nametnutog, obrambenog, oslobodilačkog rata (DR), članovi Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), obraćam Vam se pismom iz razumljivih razloga, kao podsjetnikom ali i kao upitnikom na daljnja i bliža vremenska događanja povezanih uz stvaranje moderne Hrvatske države,  proizašle iz Domovinskog rata.

Nakon 25 godina od završetka DR, u hrvatskim medijima obznanjuju se novi pogledi ratnih događanja u DR  te na uloge sudionika ratnih događanja, poglavito generala Janka Bobetka.

Nakladnik Večernji list (VL) d.o.o. objavljuje knjigu “Samo istina” (SI) ratni dnevnik generala hrvatske vojske Rahima Ademija. 

Knjiga Si ujedno je i podloga serijalu VL koji kao radosnu vijest objavljuje nove poglede na ratna događanja i na ratne generale u DR.

Knjiga i serijal VL pojavljuje se uoči proslave Oluja (5. kolovoza 2021.god.) nekako u vrijeme podizanja optužnice protiv hrvatskih generala iz susjedne države BiH, dok se u drugoj susjednoj državi, Crnoj Gori dešavaju Svetosavski neredi.

Autor serijala VL ujedno je jedan od urednika knjige “Samo istina”.  U knjizi Sl od 487 stranica sadržaj i suštinu sadržaja autor knjige Si (možda u suradnji s koautorima) sam definira:

“Nakon četvrt stoljeća od oslobađanja svih krajeva Republike Hrvatske, prvi put iznijet ću pravu istinu o ratnim događanjima u kojim sam sudjelovao iako su to davno trebali učiniti vojni analitičari, povjesničari (od kojih su neki i doktorirali na temu Domovinskog rata) i političari koji su na temelju rezultata Hrvatske vojske gradili svoje karijere.

Dio istine je i sukob koncepcija oslobađanja okupiranih područja Republike Hrvatske- jednu koncepciju imao je Glavni stožer Hrvatske vojske a drugu Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.” (SI, str. 209)

Janko Bobetko i Rahim Ademi u stožeru Četvrte gmbr. u Pologu kraj Livna

Nove poglede na ratne događaje potkrepljuje tvrdnjama o navodno fabriciranim dokumentima (jer se ne podudaraju s autorovim ratnim dnevnikom).  (SI, str. 160, 163, 200, 207, 243, 245, 258, 283, 308, 330, 383, 426, 427, 467 472)

Tako i VL od 29. kolovoza 2021. god. na stranici 48 piše:

“Da postoji general koji se nakon rata bavi crtanjem ratnih karata i planiranjem vojno redarstvenim operacijama koje su se već odvile.”

Serijal VL započinje pitanjem:

“Zašto je Tuđman zapravo smijenio generala Bobetka.?” I ujedno daje odgovor u podnaslovu:  “Štabni generali uvjerili su Bobetka da potpiše njihov plan oslobođenja Knina” (VL 3. kolovoza 2021.)

Pitanja i odgovor su obrazloženi u knjizi Sl str. 209-214, gdje se izričito tvrdi da je jednu koncepciju vođenja rata imao Glavni stožer Hrvatske vojske, a drugu Ministarstvo obrane RH.

Razlika je bila što štabni generali (tu spada i general Bobetko prema knjizi SI) nisu imali ideju oslobađanja Knina s dinarskog pravca i nisu shvaćali viziju i strategiju tadašnjeg ministra obrane RH.

U predgovoru knjige “Samo istina” piše:

“O toj originalnoj ideji general Ademi piše kao o svom patentu te otkriva kako je plan razradio na zahtjev ministra Šuška, a da ga je predsjednik Tuđman odobrio i prije poznatog brijunskog sastanka sa zapovjednicima postrojbi.”

Serijal VL objašnjava i razrađuje pozadinu tajnog dokumenta s oznakom državne tajne kojeg je potpisao general Bobetko, a kojeg su mu podmetnuli „štabni generali“ da se Knin i Dalmacija oslobodi onako kako su  to učinili partizani 1945. god. iz smjera Sinj, Zadar, Benkovac, (VL 3. kolovoz 2021.god.).

Tajnim dokumentom bio je upoznat i autor SI: “Lomio sam se gotovo dva sata, a onda odlučio.” (SI str 213)

Odlučio je da tim tajnim dokumentom koji je imao oznaku državne tajne, upozna brigadira, bliska ministru obrane. Zajedno su zaključili da tu zapovijed treba hitno dostaviti ministru obrane RH (VL 3. kolovoza 2021. god.).

Putujući cijelu noć povjerljiv brigadir u ulozi Velikog vezira, sutradan ujutro dostavlja tajni dokument ministru obrane RH, a koji tim dokumentom upoznaje predsjednika Tuđmana.

“Kad je predsjednik Tuđman pročitao zapovijed koju je potpisao general Bobetko rekao je: ‘Ovo je državni udar”, smijenio ga je sutradan 29. lipnja 1995  godine.” (VL 3. kolovoza 2021. god.).

I tako su dva ratna drugara, dva brigadira, dva buduća generala, nešto malo više od mjesec dana pred akciju OLUJA, preko noći spasili hrvatsku državu od potpisa generala Bobetka.

Podsjećam Vas da je general Bobetko već jednom bio smijenjen i umirovljen kao general po hitnom postupku, ali ne kao nesposoban general nego kao hrvatski „nacionalist“ koji je zajedno sa istomišljenicima tog vremena “želio provesti državni udar“.

Nakon DR počinje druga hajka na generala Bobetka. Haška optužnica, Interpolova potjernica, montirani i podvaljeni intervju, širenje neistina preko hrvatskih medija, raznovrsna maltretiranja itd. (Vidi knjigu “Hrvatska mora iz rova”).

Danas, 25 godina od završetka DR zapala ga je tako i treća hajka na koju se iz objektivnih razloga ne može oduprijeti i odgovoriti. Tvrdnje i priče koje su kružile 1995. god. o njegovom smjenjivanju; da je smijenjen zbog zakonskih propisa, radi prekoračenja dozvoljene popularnosti, radi raznih spletkaroša, radi viših znanih i neznanih državnih interesa i ciljeva su prihvatljive i objašnjive.

25 godina nakon završetka DR tvrdnje da je nešto više od mjesec dana prije zaključne operacije Oluja smijenjen zbog nesposobnosti, nerazumijevanja vizije i strategije, zbog državnog udara, teško su objašnjive i prihvatljive.

Knjiga “Samo sitina” puna je proturječnosti i mogla bi isto tako nositi naslov ,,Samo laž“ jeri u tom slučaju sadržaj knjige ne bi trebalo mijenjati.

Je li  knjigu napisao kapetan prve klase V.P. 5000 Pančevo (SI str. 27), poručnik Nikica (SI str 198), čips general (SI str. 247, VL 4. kolovoza 2021. god.) ili veliki vojni strateg kako je obznanjeno u hrvatskim medijima i kako se sam autor prikazuje u knjizi SI, to je na povjesničarima i vojnim analitičarima da ocjene.

Svaka objavljena knjiga uvijek je dobro došla pa tako i knjiga Sl generala Ademija.  Bez obzira na to što sadržaj knjige SI može imati dijametralno suprotstavljeni naslov, ona može biti dobra podloga za istraživanje ratnih događanja u DR uz uvjet poštivanja načela opraštanja i objektivnosti.

Autor novih pogleda na ratne događaje (možda u suradnji s koautorima) nema potrebu za nikakvim načelima jer on raspolaže  istinom koja razotkriva ratna događanja u DR io kojoj je suvišno i nepotrebno raspravljati.

“Sama istina” svodi se na ratni dnevnik autora gdje stoji:  „Prema mom ratnom dnevniku”, ili ,,Sve ovo piše u mom ratnom dnevniku“ (SI, v. str. 215, 218, 219, 244, 251, 258, 306, 308, 340, 365, 371, 381, 386, 395, 431, 450)

Knjiga SI preko hrvatskih medija je reklamirana, objavljena, promovirana na način da marketinškoj kreaciji ne bi našli zamjerku ni kreatori Memoranduma 2. Pogotovo što DR i pobjednička Hrvatska vojska, temelji moderne hrvatske države, postaju predmet bulevarskih raspredanja i naklapanja.

Isto tako lijepo i radosno prihvaćena je od strane nekih političara i određenog broja generala Hrvatske vojske, sudionika DR. S obzirom da je istina jedna i nedjeljiva, došlo je vrijeme da generali HGZ nešto o svemu tomu kažu. Šutnja otvara prostor medijskim, uličnim i sudskim raspravama.

Ali u isto vrijeme pomaže nevidljivu ruku da davi ISTINU O DR, pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i hrvatskim generalima.

S poštovanjem

Milan Bobetko

Izvor: Maxportal/PDN/Foto:maxportal

Izvorni autor: Milan Bobetko/Maxportal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.